Osman Konak


TERZİ MANİFATURACI

Abidin Yılmaz 1926’da Sürmene de doğdu


TERZİ MANİFATURACI

            Abidin Yılmaz 1926’da Sürmene de doğdu.Babası ve annesiyle birlikte Maçka’ya göç ettiklerinde henüz beş yaşlarındaydı.

           1929’da Sürmene’de yaşanan sel felaketinden bir yıl sonra babası Mustafa ve annesi Emine Hanıma devlet tarafından Maçka Yukarıköy(Yukarı Hordokop) da kendilerine verilen arazilere yerleştirildiler.

           İlk okulu Maçka’da okudu. 15 yaşlarına geldiğinde bir meslek sahibi olmak ve bir sanat öğrenerek aile bütçesine katkı yapmak için Maçka merkez de bir sıcak demirci ustası yanında çıraklığa başladı.20 yaşlarına kadarilçe merkezinde Demircilik mesleği ile uğraş verdi. Askerlik görevini yerine getirmek için bir süreliğine demircilik mesleğinden ayrıldı.

          Askerlik birçok insana vatan korumasını öğretirken, bazılarında iş sahibi olmasına katkı yaparak  sivil hayatta para kazanmasını sağlar. Asker ocağında hiç bilmediği Terzilik mesleği ile tanıştı. Askerlik göreviniyaptığı süre içerisinde terzilik mesleğinde kendini geliştirdi ve bu mesleği öğrendi. Askerlik dönüşünde Terzilik mesleğini icra etmek ve para kazanmayı düşünerek Maçka merkez de Terzi dükkânı açtı. İlçede İlk mesleği sıcak demircilik, ikinci öğrendiği meslek olan terzilik ile esnaflık hayatına başladı.

Sessiz ve sakin bir kişiliğe sahip olan Abidin Yılmaz İlçede uzun yıllar terzilik yaptı. Aynı zamanda terzi dükkanında azda olsa hazır giyim satışı ile uğraş verdi. Bir süre sonra ki yıllarda terziliği bıraktı. İşyerinin tamamını hazır giyim olan Konfeksiyon mağazasına çevirerekilçe merkezinde ki esnaflığına devam etti.

Esnaflık yaptığı dönemlerde Maçka belediye başkanı olan Ömer Sümer ve Neşat Karahasanoğlu dönemlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden(CHP) meclis üyesi seçilerek belediye meclis başkanlığı görevlerinde bulundu.

             40 yıl kadar Maçka ilçe merkezinde devam ettirdiği esnaflık yaşantısını doksanlı yıllarda yaşlılık nedeniyle noktalayarak iş yerini kapattı.İşyerini kapatarak son verdiği esnaflık yaşantısından sonra Hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklara giderek bu görevini tamamladı. Bundan sonraki yıllarını inancı ve ibadedi arasında geçirdi. Boş zamanlarında ilçe merkezindeki kahvehanelere uğrayarak arkadaşları ile çok güzel sohbetler yapardı…Bağ kur emeklisi olarak ilçe merkezinde ki yaşantısına devam etti.

“Uzun yaşamanın sırlarından bir tanesi de insanın sağlıklı beslenerek kendisine iyi bakması, uykusunu zamanında uyuması ve kendini yormamasıdır”

92 yıllık ömründe kendisine her zaman iyi bakan Abidin Yılmaz 24.02.2018 yılında bu dünyada hoş bir seda bırakarakhayatını tamamladı. Sevenlerinden sonsuza dek ayrılarak bu dünyadan göç etti…

Kaynak kişi: Damadı Özkan ÖZDEMİR