Osman Konak


MURAT ÖZTÜRK

SICAK DEMİRCİ-SİLAH YAPIM USTASI


MURAT ÖZTÜRK

SICAK DEMİRCİ-SİLAH YAPIM USTASI

Eski yıllarda yaşayan insanların bulundukları bölgede yada yaşadıkları çevredeüç şeye çok önem verdiklerini büyüklerimizden dinlemiş olduğumuzu bilmeyen yoktur.

Karadeniz bölgesin de yaşayan insanların bu üç önemli unsuru her zaman ön planda tuttukları ve bu söylemlere çok değer verdikleri her kesim tarafından bilinirdi.

 ”AT, AVRAT, SİLAH”

 

Bu üç söylemden yola çıkarak bölgemizde yaşayan aile topluluklarının bu üç söylemden bir tanesi olan”SİLAH” tır. Silah tutkunluğu Karadeniz bölgesinde yaşayan insanlarımızın hiçbir zaman vazgeçemedikleri bir tutku olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Bölgede yaşayan insanların silaha olan bu tutkunluğu, bölge insanını farklı sanatlara yönlendirmeye de itmiştir.Silah kullanmak olurda hiç silah yapamayan veya tamir edemeyen insan olurmu? 

Tabiki olmaz…

İşte bu tutku Maçka ilçemiz Yazılıtaş köyünden olan bir sıcak demirci ve silah yapım ustası olan Murat Öztürk içinde vazgeçemeyeceği bir tutkudur.

 

           Murat Öztürk 1930’da Maçka İlçesi Yazılıtaş köyünde dünyaya geldi. Babası Osman, Annesi ise Fidan dır.İlkokulu Maçka merkezde okuduktan sonra askerlik çağı gelene kadar kendi köyünde bulunur. Köyde oturan insanların ihtiyaçları olan, evlerinde bozulan kapı kilitlerin ve menteşelerin yapılması, tamiri ve yerine takılması işine merak sarar. 

Genç bir delikanlı iken kısa zaman içerisinde bu konuda kendisini yetiştirir.

Beyninin içerisinde silaha karşı olan merak onun her zaman düşüncesi olmuştur. Silah dışındaköyde komşularının ihtiyacı olan kazma,kürek, orak ve balta gibi malzemelerin yapılmasında herzaman önayak olmuştur.

 

Askerlik çağı gelene kadar köyde küçük bir atölyede sıcak demir işi ile uğraş vermiş, sanatını geliştirmiş ve kaliteyi artırmıştır.Bu mesleğin dışında ise Karadeniz kültüründe her zaman yeri olan düğünlerde ve özel günlerde davul ile oynanan horon onun bir diğer uğraşı olmuştur. Davul çalmasını öğrenmiş, azda olsa bu kültüre hizmet etmiştir. Daha sonra ki yıllarda davul çalmasını kendi isteği ile bırakmıştır.

Askerlik görevine gitmeden bitişik köy olan Kiremitli köyünden Mehmet Uzun kızı Feride ile evlendi.Sonraki yıllarda bu evlilikten 2 erkek 2 kız çocuk babası oldu.Askerlik görevinin bir kısmını Bayburt’ta, bir kısmını ise Trabzon’da tamamladı.Silaha olan merakı yüzünden askerlik görevi sırasında komutanı tarafından onbaşı rütbesiyle silah deposunda görevlendirildi.Askerliği süresince kırılan,bozulan birçok silah tamir işlerini yaparak komutanları tarafından çok sevilmiş ve çeşitli ödüllerle ödüllendirildi. Çocukluk yıllarında başlayan silah merakını askerlik süresi boyunca daha da geliştirerek bu konuda bilgi sahibi oldu.

 

            1953’te askerlik bitiminde Maçka ilçesi Yazılıtaş köyüne dönen Murat usta Yazılıtaş köyünde tarihi İpekyolu üzerinde(Kuz hanlar) mevkisin de yeni bir sıcakdemirci dükkânı açarak aynı mesleğe devam etmeye başladı.

 

Bölge insanının silaha olan merakı dolayısıyla çok ihtiyaç duyulan silah yapım ve tamir işi her geçen gün gelişerek işleri daha da artıyordu. İşlerin yoğunlaşmasından, ihtiyaç duyulması sonucu devletin resmi makamlarına müracaat ederek ilgili kurumlardan gerekli ustalık belgelerini almış, silah yapım ve tamir ruhsatlarını elde etti.Bu silah yapım ve tamir işlerinde bazı zamanlarda istenmeyen olaylarda başından geçmiştir. Çeşitli zamanlarda silah kaçakçılığı yapıyor diye şikâyet edilmiş, cezaevine düşmüş, haksızlığı anlaşılınca da cezaevinden çıkmıştır. 

 

“Kendi deyimi ile Devlet bana imkân verse hertürlü silahı yapmaya hazırım”.”Ancak bize bu imkânlar tanınmıyor, ülke paraları dış ülkelerdeki silah baronlarına gidiyor gibi söylemlerde herzaman bulunmuştur”.

Bölgede silah ustası olarak çok tanınan, sayılan, sevilen ve bilinen Murat Öztürk Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Erzurum ve Erzincan bölgelerinden gelen vatandaşların bozulan ve kırılan silahlarının tamir ve bakımı tamamlardı. Özelikle tekli tüfek, çiftli tüfek ve tapanca da uzmandır MURAT Öztürk…

Ömrünün 60 yılını Yazılıtaş köyünün bu küçük atölyesinde, bölge insanına uzmanı olduğu konuda hizmet ederek geçirdi.

 

Aynı zaman da çok iyi bir motosıklet binicisi ve tutkunudur Murat ÖZTÜRK… Maçka da kendisi gibi motosıklet tutkunu olan arkadaşları ile gençlik yıllarında birçok şehre motosıklet üzerinde geziler düzenlemişlerdir. Murat Öztürk bir çocuk olarak başlamış olduğu bu sanatını 2010’a kadar devam ettirdi.

         Bizler silahsever Karadenizliler olarak Murat Öztürk’ten sonra da bu mesleği yürütecek insanlara ihtiyacımız olduğu bilincindeyiz. Bu bilinçte olan Murat Usta da kendinden sonra da bu mesleği yürütecek insanları yetiştirmiştir.

Çocukluk yıllarında köyünde başlayan bu meslek hayatını yaşlılık nedeniyle 2010’da noktaladı.11 Aralık 2012’de ise vefat etti. 

Kaynak kişi: (Oğlu)Mehmet ÖZTÜRK