DUYGU KARAHASANOĞLU


MAVİ BALİNA

Öldüren bilgisayar oyunundan, bir çok aile endişeli ve tedirgin.


                                          MAVİ BALİNA

                      

 

                   Öldüren bilgisayar oyunundan, bir çok aile endişeli ve tedirgin. Rus asıllı bir psikopatın yazdığı ?Mavi Balina? adlı bilgisayar oyunuyla beyinler etki altına alınıyor. Elli aşamalı oyunda son aşamada ?kendini öldür? komutu ekrana çıkıyor. Bilgisayarı kullanan şahıs kendini öldürmek için eyleme geçiyor. Öldüremediği vakit oyun tekrar başa alınıyor. Elli aşamalı komutlar tekrar ekrana çıkıyor.

?Mavi Balina? oyunu balinaların hayat hikayelerinden esinlenerek, oyunlaştırılmış. Balinaların belli aralıklarla toplu bir şekilde intihar etmeleri psikopata ilham olmuş. Balinalar toplu olarak karaya vurarak, ölmeleri bir çok bilim adamının araştırma konusu olmuştur. Balinaların intihar nedenleri net olarak bilinmemektedir.    

Oyundaki komutlar oyunu oynayan kişinin beynini hipnotizma ediyor ve istediği yönde olmasını sağlıyor. Bilgisayar oyununun emrine giren şahıs komutları tek tek yerine getirmek için kendine zarar veriyor. ?kendini öldür?   ellinci son komutla da, kişi intihar ediyor. Böyle bir bilgisayar oyunuyla baş başa kalan çocuklar yada gençler nasıl bir ruh haleti içinde olabilirler? Zayıf iradeli ve güçsüz beyinler böyle bir oyun karşısında mutlak suretle eriyip tükenecektir. Tükenen beyinle birlikte bedenlerde hareketsizliğin tadını alacaktır.     

               Çocuklarını bilgisayarla baş başa bırakan o ailelere bir öneride bulunmak isterim. Çocuklarınızı bilgisayarla baş başa bırakmak yerine onları çiftlik hayatına alıştırırsanız daha iyi değil mi? Çocuk hayvanlarla haşır neşir olunca, tüm enerjisini onlara aktaracaktır.  Ağaçta gördüğü bir meyveyi alıp, yediğinde mutlu olacaktır. Çünkü enerji toprağa yüklenecektir. Çocuk çimenlerde koşacak, yuvarlanacak, oynayacak. Kendini doğanın kucağına sere serpe bırakacak. Toprak ananın cömertliği karşısında kendine öz güveni olacak. Korkusuz ve güçlü olarak kendini ifade etmeye çalışacak. İçe kapanıklığını yine doğanın gücü karşısında yenecek.     

               Eskiden köylerde doğayla iç içe yaşanır, süt ineği ve tavuk beslenirdi.  Şimdiyse sanal alemlerde dolaşılır oldu. Çocuklarınızı doğayla tanıştırın. Bugün bir çok aile ne yapıyor? Ya deniz kenarına yada gün ışığı almayan elektrikle aydınlanan, penceresiz zaman mefhumunu ortadan kaldıran alış veriş merkezlerinde zaman geçiriyor. Beton yığınları arasında yaşamak zorunda bırakılan çocuklar kendilerini sanal alemin uçsuz bucaksız derinliğinde bulmaktadır. Böyle bir ortamda yaşayan çocuklar elli aşamalı balina oyunu da oynar, gereksiz sitelerde de gezinir.