Osman Konak


LÜTFÜ ÖZTEN(SİSTO)

KALAYCI-ŞOFÖR-KAHVECİ


LÜTFÜ ÖZTEN(SİSTO)

KALAYCI-ŞOFÖR-KAHVECİ

Henüz soyadı kanunu çıkmadan bölgemizde yaşamını sürdüren birçok aile kendilerine takılan farklı isimlerle tanınır ve anılırlardı. Bu ailelerden bir tanesi de ”Rüstemoğlu sülalesi” Soyadları Özten-Özden olarak bilinen ailelerdir. Aynı zamanda bu aile bireylerine” Sisto” olarak ta hitap edilir.

“Neden Sisto” 

Ailenin büyüklerinden olan “Sisto” Yusuf Örnekalan(Mağura köyünde dünyaya geldi.(Henüz “Sisto” lakabını almamış). Laz Ahmet’in(Özten) amcası Rufat’ın(Özten) oğlu Yusuf… 

“Sisto” Yusuf’un annesi Soldoy(Sevinç) köyünden Örnekalan(Mağura) köyüne gelin geldi. Önceleri köylü halk tarafından ailenin fertlerine “Sistara” diye hitap edilmiştir. Rufat’ın karısına(Eşi) “Rufatina” diye de hitap edilirdi. Daha sonra ki yıllarda “Sistara” kelimesi değişkenlik göstererek “Sisto” olarak anılmaya başladı. Günümüze kadar bu aile fertleri “SİSTO” diye anılmıştır. 

        Lütfü Özten “Sisto” 1945’de Kapıköy’ de dünyaya geldi. Babası kalaycı(Sisto) Fehmi Özten, annesi ise Kezban hanımdır. “Sisto” Lütfü Özten’ in Babası Fehmi Özten uzun yıllar İstanbul’da kalaycılık mesleği ile uğraş verdi. Kendisinin çocukluk günleri babasının olmayışından köyde tarlada,ormanda ve yaylada annesine yardım ederek geçirdi.

İlkokulu Kapıköy köyünde okudu. İlkokul sonrasında bir meslek sahibi olabilmesi için babası gibi kendisine de gurbet yolları göründü. Henüz daha çocuk yaşında(10) iken babasının yanına gitmek için İstanbul’un yolunu tuttu.

İstanbul ilinde birçok Maçkalı gibi tanıştığı ilk mesleği kalaycı çıraklığı oldu. İstanbul’da 17 yaşına kadar kalaycılık mesleğine devam etti. Bir süre İstanbul’dan ayrılarak köyü(GüneyMahallesi) ne döndü. 19 yaşına geldiğinde ilk aşkı ve çok sevdiği Mahmut Yavuz kızı olan Günay Özten(Yavuz) ile kaçarak evlendi. Bu evliliğinden üç kız iki erkek çocuk sahibi oldu.

Evliliğinden bir süre sonra askerlik görevini yerine getirmek için Sarıkamış’a gitti. Bu görevi 24 ay boyunca sürdü.Askerlik görevi sonrasında hayatını kazanmak için yeniden İstanbul’un yolunu tuttu. Gözünü ilk açtığı meslek olan kalaycılığa yeniden merhaba dedi.

Kendisi İstanbul’da para kazanmanın peşinde, eşi ve çocukları ise doğduğu topraklarda yaşıyordu.  Bir karar vermesi gerekli olduğunu düşündü ve memleketine dönmeye karar verdi. 1972 yılına kadar sürdürdüğü gurbet hayatına nokta koydu ve memleketi Maçka’ya döndü.

       Harun Önsel’in Belediye başkanlığı yaptığı 1977-12 Eylül 1980 tarihleri arasında belediye meclis üyeliğinde bulundu.

Satın aldığı “Ford” marka yolcu minibüsü ile Maçka-Trabzon arasında yolcu taşıma işine başladı. 1982 yılına kadar Maçka halkına yolcu taşıma işi ile hizmeti sürdürdü. 1983 yılında ilçe merkezinde kiraladığı kahvehanenin başına geçti.(Sisto Kahvehanesi)

Bu küçük kahvehane ilçe merkezinde ayakta kalan son ahşap yapılarındandır. Küçük bir kahvehane olsa da birçok insanın zamanını değerlendirmek, çay içip sohbet etmek için sıklıkla uğradığı bir kahvehane oldu her zaman. Bu küçük ahşap kahvehanede herkesin mutlaka bir anısı tarihin tozlu raflarında yerini almıştır.

       Lütfü Özten güler yüzlü, hoş sohbet ve herkes tarafından sevilen bir esnaftı. Yaşamı boyunca hiç kimsenin işine karışmayan, sessiz yaşamı tercih eden bir kişilikti.

1983 yılından ölüm tarihi olan Temmuz 1995 yılına kadar çocukları Necati ve Yener(Tarkan) ile kahvecilik mesleğini devam ettirdi. Ölümünden sonra çocukları 2006 yılına kadar bu mesleği devam ettirdiler.

Kaynak kişi:oğlu Yener(Tarkan) ÖZTEN