Osman Konak


İRFAN KONAK

ŞÖFÖR-KANBEROĞLU YAZIHANE İŞLETMECİSİ


İRFAN KONAK

ŞÖFÖR-KANBEROĞLU YAZIHANE İŞLETMECİSİ

             1938’de Rahmi ve Nuriye Konak çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Çok küçük yaşta,hatta daha beşikte olduğu bir yaşta annesini hastalık sonucunda kaybetti.

İlkokulu Maçka'da okudu. Ortaokulu Trabzon Lisesi'nde tamamladı. Ortaokulu bitirdikten sonra ilçesine dönerek Bakımlı köyünde bir süre vekil öğretmenlik yaptı.Daha sonra kendi isteği ile vekil öğretmenliği bıraktı.

Askerlik çağı gelene kadar ilçesi Maçka’da babasının kamyonunda şoförlüğü öğrendi ve bunu meslek olarak seçti. İlçelerde Belediyeler tarafından verilen sürücü ehliyetlerini başarı ile aldı. Babası Rahmi Konak’ ın(Kurt Rahmi) şehirlerarası yük taşımacılığı yapan kamyonlarında uzun yıllarnakliyecilik mesleğini icra etti. 

Askerlik görevine“”Barış Gücü” askeri olarak Kore’ye gitti. Askerlik süresince komutan şoförlüğü yaparak askerliğini tamamladı.Askerlik dönüşünden sonra abisi Cebbar Konak vasıtasıyla ilçe merkezinde bulunan bir bayan doktorun yanında iş hayatına devam etti.

Doktorun hem özel şoförlüğünü yapıyordu, hem de sahibi olduğu Eczanesinde satış sorumlusu olarak çalışmaya devam etti.“O yıllarda doktorlar kendi mesleği yanında eczane de açabiliyorlardı”…Yanında çalışmış olduğu Doktorun tayini Sivas'ın Gürün ilçesine çıkınca onunla birlikte Sivas ili Gürün ilçesine gitti. Eczacı kalfalığı ve Doktorun özel şoförlüğünü bir süre daha burada devam etti. Daha sonraki yıllarda babasının ısrarı sonucunda bu işinden ayrılarak memleketi Maçka'ya döndü.

Maçka’ya dönünce küçük bir jeep satın aldı. Bu araçla Maçka köylerine yolcu ve yük taşımacılığı yaparak geçimini sağlamaya çalıştı. Köylere yolcu taşımacılığının yanında kendi adına satın aldığı başka bir kamyon ile şehirlerarası yük taşımacılığına da devam etti.

Uzun yıllar şehirlerarası kamyon taşımacılığı işi ile uğraş verdi. Kamyonunda şoför olarak çalışan ve sonra ki yıllarda Maçka’da sevilen ve sayılan iş adamlarından biri olan Murat Altıntaş’ a sattığı kamyonu ile kamyonculuk hayatına nokta koydu. 

Kamyonculuk mesleğini sonlandırdıktan sonra bir süre hiçbir işle uğraş vermedi. Kısa bir süreliğine 100.Yıl parkında belediye tarafından yapılan dükkânlardan bir tanesini kiraladı.

Bu kiraladığı dükkanda “SEZER TURİZM”(Şehirlerarası yolcu taşıma) yazıhanesi açtı. 1990’da Maçka ve civar ilçelerde yaşanan sel felaketinde bu işyerlerinin yıkılması sonrasında bu firmayı kapattı.

“Aradan geçen üç ay sonra “KANBEROĞLU” otobüs firması yetkililerinden benim de arkadaşım olan Engin Kanber ile yaptığım görüşme sonucunda Maçka ilçesinde bu firmanın yazıhanesini açarak Maçka halkı hizmetine sunduk”... 

“KANBEROĞLU(Şehirlerarası yolcu taşıma) yazıhanesi olarak yeniden ilçe merkezinde hizmete başladığında sevgili İrfan Konak ağabeyim çok mutlu olmuştu”…

Yirmi yıldan fazla şehirlerarası otobüs firması ve aynı zamanda sigorta acentesi olarak Maçka halkına hizmet etti. İki dönem Maçka Belediyesi CHP'den Meclis üyeliği ve Belediye Başkan vekilliği görevlerinde bulundu. Bu görevini layıkıyla yerine getirdi.

              Ali Koçhan(Demon Ali) kızı Kadriye ile evli ve 1 kız çocuk babasıdır. Kızı Yurdanur(ERAY) Gazioğlu Maçka Ziraat Bankası emekli Müdür Yardımcısıdır.

               İrfan Konak 04 Nisan 2012’de 74 yaşında saçları gibi ak yüzü ile sonsuza dek aramızdan ayrıldı.

Kaynak kişi:(Eşi) Kadriye KONAK