Osman Konak


HÜSEYİN UZUNLAR

SOBACI-SICAK-SOĞUK DEMİRCİ Hüseyin Uzunlar 1926’da Tr


HÜSEYİN UZUNLAR

SOBACI-SICAK-SOĞUK DEMİRCİ

           Hüseyin Uzunlar 1926’da Trabzon-Of- ilçesinde Mahmut ve Hatice’nin oğlu olarak dünyaya geldi. 6 Temmuz 1929’da Of- Çaykara ve Sürmene ilçelerinde yaşanan sel felaketi sonucunda birçok vatandaşın evi, işyeri ve hayvanları yok olmuştu.Bu yaşanan selde mağdur olan insanların bir tanesi de Hüseyin Uzunlar’ ın babası Mahmut Uzunlar’dır. 

           Henüz 3 yaşlarında iken devlet tarafından kendilerine yapılan yardımlar sonucunda Yazlık(Livera)köyüne yerleştiler. Devlet tarafından kendilerine verilen araziler haricinde babası Mahmut Uzunlar bir miktar daha arazi satın alarak tarım ve hayvancılık ile yaşamını sürdürmeye çalıştı.

            Hüseyin Uzunlar Maçka Yazlık(Livera) köyüne geldiklerinde henüz 3 yaşlarında olan ve köyünde okul olmayan bir çocuktur.Okul çağı geldiğinde ise babası tarafından okula gönderilmedi. 

Babası ile birlikte köyde hayvancılıkla uğraş verdi. Babasının sahip olduğu koyunlar ile gençlik yıllarının bir kısmını köyde ve yaylalarda çobanlık yaparak geçirdi.

1948’de Askerlik dönüşünde kendi köylüsü Mekiye Uzunlar ile evlendi. Bu evlilikten 3 erkek 2 kız çocuk babası oldu. Askerlik sonrasında ilk esnaflık hizmetine ilçe merkezinde ayakkabıcılık yapım ve tamir mesleği ile başladı.Sonradan kendi köylüsü olan Süleyman Turan ile 1951’de ortak olaraksıcak-soğuk demirci-sobacı-kalaycı dükkânı açarak 1969’a kadar ilçe merkezinde bu mesleği icra ettiler. 1969’da bu ortaklık son buldu. Ortaklıktan ayrıldıktan sonra kendisi Maçka merkez de tek başına aynı mesleği 1979’a kadar devam ettirdi.

Üretkenliği ve yeni bir icat bulmayı çok benimseyen, sade bir vatandaş olarak tanınan Hüseyin Uzunlar bu düşüncelerini biraz olsun esnaflık döneminde hayata geçirmeye çalıştı.

           Mesleğinde kendi düşünce ve becerilerini ön planda tuttu. Bölgemizde köylü halkın kullanılabilecek el aletleri ve tarım aletleri yapmaya çalıştı.Bu üretkenliğini ve düşüncelerini biraz olsun köyünde gerçekleştirdi. Dağdan borular ile getirdiği su ile çalıştırmış olduğu bir motor sayesinde köyünde elektrik üretti. Kendi çabalarıyla üretmiş olduğu elektriği uzun yıllar kendi işinde kullandı.

Yaşamı boyunca hayatını çalışarak geçiren, her zaman bir şeyler üretmenin peşinde olan Hüseyin Uzunlar 57 yıllık kısa ömrünün sonunda 1983’de hayata gözlerini kapattı.

Kaynak kişi:(Oğlu) Onur UZUNLAR