Sefer BOSTAN


AYET ve HADİSLERDE KARDEŞLİK

AYET ve HADİSLERDE KARDEŞLİK


AYET ve HADİSLERDE KARDEŞLİK

 

  Müslüman Müslüman´ın manevi kardeşidir. Bu kardeşlik Yüce yaratan tarafından tesis edilmiştir. Herkes tarafından bilindiği üzere Hucurat süresinin 10. Ayetinde şöyle buyrulmaktadır.

 ?Şüphesiz müminler birbiri ile kardeştirler; öyle ise dargın olan kardeşlerinizin arasını düzeltin; Allah´tan sakının, umulur ki merhamet olunursunuz.?

Sevgili Peygamberimiz Müslümanlar arasında bulunması gereken kardeşliği bize şöyle bildirmektedir.

 ?Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.?(Buhari Mezalim 3)

Bizler Müslüman olarak bize ne yapılmasını arzu ediyorsak Müslüman kardeşimize de öyle davranmamız gerekir. Şahsımıza yapılmasını hoş karşılamadığımız bir şeyi başkasına yapmak hem insani değildir, hem de Efendimiz bundan bizleri nehyetmiştir. Bir hadislerinde Hz. Peygamber (s.a.s) şöyle buyurmaktadır.

"Kim, cehennemden uzaklaştırılıp cennete konulmayı isterse, ölümünü, Allah´a ve âhirete inanmış olarak karşılasın. Bir de başkalarına karşı, kendisine nasıl davranılmasından hoşlanıyorsa öyle davransın."(Müslim İmare 46) 

Kur´an-ı Kerimde Müslüman olsun olmasın yalan konuşmak yerilmekte ve şöyle buyrulmaktadır.

 ?Onlar yalan yere şahadet etmezler; faydasız bir şeye rastladıkları zaman yüz çevirip vakarla geçerler.?(Furkan 72)

Sevgili Peygamberimiz ise doğru söylemenin ne kadar değerli olduğunu yalanın ise kişiye nasıl sıkıntılar getireceğini şöyle bildirmektedir.

"Şüphesiz ki sözde ve işte doğruluk hayra ve üstün iyiliğe yöneltir. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğrucu) diye kaydedilir. Yalancılık yoldan çıkmaya (fucûr) sürükler. Fucûr da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah katında  çok yalancı (kezzâb) diye yazılır".(Buhari Edeb 69)

Müslümanları hor görmek, alaya almak ve onlara lanet etmek Müslüman´a yakışmayacak davranışlardandır, Kur´an ve sünnette yasak kapsamına alınmıştır. Yüce Rabbimizin ayetleri ve Sevgili Peygamberimizin bu husustaki hadisleri şöyledir.

 ?Ey inananlar! Bir topluluk bir diğerini alaya almasın, belki de onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da başka kadınları alaya almasınlar, belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kendi kendinizi ayıplamayın; birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın; inandıktan sonra yoldan çıkmış olmak ne kötü bir addır. Tevbe etmeyenler, işte onlar zalimlerdir.?(Hucurat 11)

"Müslüman kardeşini hor görmesi kişiye kötülük olarak yeter." (Müslim Birr 32)

Aynı inancı gönlünde bulunduranlar arasında mutlak manada olması gerekenler vardır. İnanan kardeşine karşı, merhamet göstermek, yumuşak davranmak, mütevazı olmak, şefkatle muamele etmek bunlardan bir kaçıdır. Bu saymış olduğumuz davranışların zıddı ise asla inananlar arasında bulunmaması gereken davranışlardır ki, Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.)´in bir hadislerinde yapmamamız gerekenler bizlere şöyle bildirilmektedir.

   "Birbirinize kin tutmayınız, hased etmeyiniz, sırt dönmeyiniz ve ilginizi kesmeyiniz. Ey Allah´ın kulları, kardeş olunuz. Bir müslümanın, din kardeşini üç günden fazla terk etmesi helâl değildir."(Buhari Edeb 57)

 Bu haftaki yazımızda Müslüman olmamızın gerekliliği olan kardeşlik hukukumuzun nasıl olması gerektiği üzerinde ayet ve hadislerden örnekler verdik. Kardeşlerimizin dokunulmaz haklarını sizlerle paylaşmaya çalıştık. Ayet ve hadisler o kadar açık ve anlaşılabilir ki fazla yorum yapmaya ihtiyaç duymadık. Tabi ki bu haklar bunlarla sınırlı değildir. Dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman Müslüman´ın kardeşidir. Bu kardeşlik ana-baba kardeşliğinden daha ulvi bir kardeşliktir. Geliniz! Kardeşlerimizin haklarına riayet edelim. Geliniz birbirimize sırt dönmeyelim. Kardeşlerimizin yaralarına merhem olalım. Küslükleri sonlandıralım. Dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın kardeşlerimizle saflarımızı sık ve düzgün tutalım. Ayrışmayalım. 

Yüce Rabbim kendi rızasına uygun işleri hayatımıza aktarmayı nasip eylesin. Müslüman kardeşlerine karşı yanlış davranışlar içerisinde olanlardan değil, her daim kul hakkını gözetip, dünya ve ahiret mutluluğunu kazananlardan ve kardeşçe yaşayanlardan eylesin.

 

 

      Selam ve dua ile                                                                                      Sefer BOSTAN

                                                                                                                          İlçe Vaizi