Osman Konak


ALİ KEMAL KÜÇÜK “ÇAMUR ALİ”

SÜZER YAZIHANE İŞLETMECİSİ


53-ALİ KEMAL KÜÇÜK

“ÇAMUR ALİ”

SÜZER YAZIHANE İŞLETMECİSİ

 

                Ali Kemal Küçük (Çamur Ali) 03 Mart 1931’de Yeşilyurt(Hacavera)köyünde dünyaya geldi. Babası Sabri Küçük Trabzon’un kalaycı esnaflarındandır. Trabzon da birçok bakırcı ve kalaycı esnafın bulunduğu bakırcılar çarşısında o yılların gözde mesleği olan kalaycılık sanatı ile uğraş veriyordu.

 

                Ali Küçük İlkokul sonrasından askerlik yıllarına kadar babası Sabri Küçük ile birlikte kalaycılık mesleğine Trabzon da devam etti.

 

“Kendi deyimi ile 12 yaşında yalağa girdim”…

 

(Yalak:Kalaylanacak bakırların temizlenmesi için yapılan işlem yeri)

              Askerlik öncesinde 1950’de harmanda yapılan güzel bir köy düğünü ile Osman Algan-Havva Algan kızı Ayşe ile evlendi. Bu evlilikten sonra ki yıllarda 6 kız,1 erkek evlat sahibi oldu.

 

Evlilik sonrasında yaptığı askerlik görevi yıllarında şoförlük mesleğine merak sarar ve bu mesleği askerde öğrenir. Askerlik dönüşünde kalaycılık mesleğinden babasının izni ile vazgeçer. 

Babasının kendisine yaptığı maddi yardım sayesinde bir yolcu minibüsü satın alır. Trabzon- Maçka arasında minibüs ile yolcu taşımacılığına başlar.O yıllarda yaşadığı köyünde ve ilçesinde kendisine sadece Ali diye hitap edilir.

 

Yaşadığı bir olay sonucunda sonradan kendisine ”Çamur” adı takılır. Kendisine takılan bu ad ile ölümünden sonra bile anılmaya devam eder.

“Maçka ilçe merkezinden günün birinde arabasına almış olduğu yolcular ile Trabzon’da düğüne giderler. Ali Küçük düğüne gittiği için üzerinde takım elbisesi vardır. Yağmurlu bir günde düğün konvoyu ile Trabzon’a varırlar. Aksilik bu ya; kendisinin kullandığı yolcu minibüsü arızalanır. Yakınlarda tamirci de yoktur. Yanında bulunan arkadaşı Hasan ile çaresiz aracı tamir etmek durumunda kalırlar. 

Ali ve Hasan birlikte aracın altına girerler ve bir süre sonra aracı tamir ederler.Yaşanan bu tamir sonrasında ikisinin elbiseleri de çamurlara bulaşır. Düğün alayındaki insanlar o günden sonra Ali Küçük’e (Çamur Ali) arkadaşı Hasan’a da(Berbat Hasan) adlarını takarlar…Kendilerine takılan bu adlardan Çamur Ali hiç müteessir olmaz. Ancak arkadaşı Hasan ona takılan (Berbat Hasan) adını kullanmak istemez. 

Yaşanan bu talihsiz günden sonra Ali Küçük adı “Çamur Ali” olarak kalır…

 

Uzun yıllar Maçka-Trabzon arasında yolcu taşımacılığı ile meşgul olur. Birçok yolcunun şehre taşınmasındaki bu mesleği layıkıyla yürütür. Adı gibi “Çamur” renginde olan yolcu minibüsünü uzun yıllar sonra sattı.

 

            1971’de Türkiye’de yaşanan teknoloji gelişimi her kesimin ilgi odağı olmuştur. Ülkemizde montajı yapılan ve piyasaya çıkartılan Murat 124(Tofaş) Marka taksilerden bir adet satın alarak Maçka ya ilk özel taksiyi getirdi. Bu taksi ile Maçka- Trabzon arasında yıllarca dolmuşçuluk yaptığı bilinmektedir.

“Henüz bir çocuk iken araçlara olan merakımdan dolayı alınan bu araç beni de çok etkilemişti. Hiç unutmadığım bu taksinin plakası 61-AN-442(Gök mavisi) olduğunu dün gibi hatırlıyorum”.

 

Uzun yıllar satın aldığı bu taksi ile birlikte Maçka-Trabzon arasında yolcu taşımacılığı yaptı. Sonrasında sahibi olduğu Murat 124(Tofaş) taksiyide sattı. İki yıl kadar Kemal Zaim Karahasanoğlu ile birlikte Maçka ilçesindeki bütün memurların akşam uğrak yeri olan şehir kulübü ve Restaurant işletmeciliğinde bulundu. Bir süre sonra ortağı ile birlikte verdikleri karar sonrasında bu işletmeyi sattılar.

 

İlçe merkezinde bir yer kiralayarak şehirlerarası otobüs işletmelerinden bir tanesi olan” Süzer Turizm” işletmesinin yazıhanesini ilçe merkezinde açarak bu işle esnaflığını devam ettirdi.

Bir dönem doğduğu köy Hacavera da Muhtarlık görevinde bulundu…

Sakin bir kişiliği ve herkesin yardımına koşan bir şahsiyet olan Ali Küçük (Çamur Ali)

Uzun yıllar yaptığı esnaflığında hiçbir kimseyi kırmadı diyebilirim.

Yakalandığı hastalık sonucunda “SÜZER” otobüs yazıhanesi işletmeciliğini bıraktı. 

          14 Temmuz 2011’de yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak vefat etti.

Kaynak kişi: (Kızı) Bijen KONAK