Osman Konak

Tarih: 22.04.2025 14:19

ABDULLAH ATMACA DİŞ TEKNİSYENİ

Facebook Twitter Linked-in

ABDULLAH ATMACA

DİŞ TEKNİSYENİ

            Abdullah Atmaca 04.01.1929 Yılında Trabzon-Çaykara ilçesinde dünyaya geldi. Babası Süleyman Atmaca annesi Kadife Atmacadır.

1929 yılında Of-Çaykara ve diğer bölgelerde yaşanan sel felaketinde birçok aile mağdur oldu ve devlet tarafından kendilerine arazi verilerek başka ilçelere gönderildiler. Maçka’ya göç etmek zorunda kalan ailelerden bir tanesi de Atmaca ailesidir. Devlet tarafından kendilerine tahsis edilen arazilere yerleşmek üzere Maçka’ya göç eden Atmaca ailesi Kırantaş(Kudula) köyüne yerleştiler.

             Babası Süleyman Atmaca bakırcılık ve Kalaycılık mesleği ile uğraş veriyordu. Bu mesleği köyünde ki işyerinde yapıyordu. Bakırcılık ve kalaycılık yanında köyde yapmış olduğu su değirmeni ile de kendi köyündeki vatandaşlarına hizmet veriyordu. 

             Abdullah Atmaca İlkokulu bitişik köy olan Larhan(Akarsu) da okudu. İlkokul sonrasında babasının yanında Kalaycı ve bakırcılık mesleğini öğrenerek babasına yardımcı oluyordu. Henüz genç bir delikanlı iken 19 yaşında aynı köyden Nuriye Kahveci ile evlendi. Bu evlilikten 2 erkek 3 kız çocuk sahibi oldu.

Evlilik sonrasında askerlik görevini yapmak için Erzurum iline gitti. 2 yıl askerliği süresince asker ocağında diş teknisyenliğini öğrendi. Askerlik dönüşünde kalaycılık ve bakırcılık mesleğini bıraktı. Asker ocağında öğrendiği diş teknisyenliğini yapmaya karar verdi. 

İlçe merkezinde ki ilk muayenesi ilçe sinema salonu yanında bulunuyordu. Sonra ki yıllarda kendi sahibi olduğu evin bir odasını muayene odasına çevirerek dişçilik mesleğini burada yapmaya başladı.

Yaşadığı ömrü boyunca ilçe merkezinde diş teknisyenliği mesleği ile ilçe halkına hizmet etti. Yaptığı bu hizmet sayesinde para kazansa da önce halkın sevgi ve saygısını kazandı.

Diş teknisyenliği yanında ilk olarak 1954 yılında Maçka ilçesinde CHP(Cumhuriyet Halk Partisi) ile siyasetle tanıştı. Üç yıl sonra 1957 yılında bu partiden ayrılarak Demokrat parti saflarına katıldı. 1960 yılında ki yaşanan ihtilalden sonra kurulan Adalet partisinde siyaset yapmaya devam etti. 1961 yılında Adalet Partisi Maçka ilçe başkanlığına getirildi. Bir dönem Trabzon il genel meclis üyeliğinde bulundu.

İlçe başkanlığı döneminde Maçka için çok hizmetleri oldu. Hiçbir zaman siyasi görüşüne bakılmaksızın herkesin yardımına koştu. Yolu olmayan birçok köye yol yapılması için o yılların kurumu olan YSE(Yol-Su-Elektrik) öncülüğünde hizmetlerini sürdürdü. Okul olmayan köylerde okul yapılması için büyük gayretleri oldu.

1971 yılında açılan Maçka Lisesi yeni binasının yapılması için İlçe başkanı olarak gayretleri oldu. 1977 Yılında İlçe başkanı olarak ilçemiz müftüsü Halit Aydın ile birlikte Ankara’ya gitti. Mecliste ziyaret ettiği Başbakan Süleyman Demirel ile birebir görüşme sonrasında Maçka İmam Hatip Lisesi açılması için söz aldı. Sonraki aylarda Maçkalıların bu isteğini ilçe müftüsü Halit Aydın ile birlikte gerçekleştirdiler.(Maçka’ya açılan İmam-Hatip Lisesi Çaykara ilçesine açılacaktı)

Adalet partisi ilçe başkanı olduğu dönemde 1977 yılında bölgeyi ziyaret eden o dönemin Turizm bakanı Nahit Menteşe’ yi ilçemize davet eder.(31.Mart 1975-21 Haziran 1977- 39. Hükümet dönemi) İlçe merkezine gelen Turizm bakanı Nahit Menteşe Sümela-Meryemana Manastırını gezmek ister. Abdullah Atmaca bu istek üzerine bir şartla size gezdiririm diyerek şakalaşırlar. Nahit Menteşe şartının ne olduğunu sorar… Abdullah Atmaca Sümela-Meryemana manastır yolunun dağlardan gittiğini, yeni bir yolun dere kenarına indirilerek ileriye dönük daha modern bir yol yapılmasını ister.

Bu istek üzerine Turizm bakanı Nahit Menteşe yeni bir yolun yapılması için kendisine söz verir… O gün hep birlikte eski yoldan Sümela-Meryemana Manastırına giden siyasi erkân dünyanın yedi harikasından bir tanesi olan” Sümela-Meryemana manastırını” gezerler. 

Sümela-Meryemana manastırına giden yolu gördükten sonra böyle bir manastırın yolu böyle olmamalı diyerek sohbet ederler.Kısa zaman içerisinde yapılan bir proje ile bu yola başlanır ve bitirilir.

Abdullah ATMACA’ nın hobileri arasında motor kullanma tutkunluğu vardır. Sahibi olarak kullandığı motosiklete eklediği bir başka oturağı(sepet) sayesinde boş zamanlarında eşi ile birlikte köylere yolculuk yapmaktan çok mutluluk duyardı.09.03.2004 yılında 75 yaşında iken vefat etti.

Kaynak kişi(Oğlu) Süleyman ATMACA

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —