Fatma Karahasanoğlu


NASIL BİR BUNALIM

Nasıl bir bunalım, nasıl bir şiddet? Bir aileyi yok etti.


                                               NASIL BİR BUNALIM

 

                   Nasıl bir bunalım, nasıl bir şiddet? Bir aileyi yok etti. Kader ağlarını örerken, hiç bir şey gözetmez. Dört yaşında ki, Irmak´ın hazin ölümünden sonra ailesi büyük travma yaşadı. Anne, baba ve on yaşındaki kızları zor da olsa hayatlarına kaldıkları yerden devam etmek için adres değiştirdiler. Baba, bir anda nasıl bir cinnet geçirdiyse, önce karısını ardından kızını öldürdü. Baba da intihar etmek istedi ancak başaramadı. Aslında adam iki cana değil üç cana kıymış oldu. Çünkü karısı yedi haftalık hamileydi.  

İnsan hayatı bu kadar ucuz mu oldu? Gözü dönmüş bir adamın küçük Irmak´ı öldürmesinden sonra ailenin nasıl parçalandığına tanık olduk. Onlarda bir hayatın içerisindeydi. Hayalleri ve umutları vardı. Yaşamları kendilerine göre özeldi. Bir aile olmuşlardı. Yuvalarında yaşayıp giderken, insan kılıklı şeytan önce dört yaşındaki Irmak´ı öldürür. Sonra da babanın psikolojisini bozdu. Olaylar çorap söküğü gibi peşi sıra geldi.

Suçlu yada suçlular. Kendilerine yeni hayat planı hazırladı. Hazırladıkları planda kendilerine göre dramlarla dolu. Gözleri neyi görüyor, ayakları nereye gidiyor? Belli  belirsiz bir hayatın içerisinde dönüp duruyorlar.

Bu şiddet, ne için? İnsanlar neden birbirini öldürüyor? Neden insanlar dengi olmayanlara sataşıyor? Altmış yaşındaki bir adam, dört yaşındaki kızdan ne istedi? Neden bir başkasının canına kıyılıyor? İnsanlar neden birbirlerine tahammül edemiyor?

Şiddet her tarafta kol geziyor. En küçük olay karşısında hemen şiddete baş vuruluyor. Konuşmak yerine şiddet tercih edildiği sürece bu tip olaylarla sıkça karşılaşacağız.

 İnsanları şiddete iten etkenler nelerdir? Bir insan neden şiddete baş vurur? Nasıl bir hayat yaşıyor ki, şiddeti kendine yakın görüyor. Çevresine zarar vermeyi marifet sayanlar hangi ruh haleti içerisindedir?

Adamın biriyle şeytan arkadaş olmuş, sohbet ede ede gidiyorlarmış. Öğle ezanı okunmuş adam hiç oralı olmamış, derken ikindi ezanı okundu, adam yine şeytanla yürümesine devam etmiş. Akşam ezanı okununca şeytan dayanamamış adama sormuş; ?sen kimsin?? adam ?ben Müslümanım.? Şeytan; ?nasıl bir Müslümansın, öğle ezanı okundu kılmadın, ikindi ezanı okundu yine kılmadın. Ben secde etmedim diye cennetten kovuldum. Senin yerini merak ediyorum.?