ST. VARVARA KİLİSESİ ALTERNATİF ZİYARET YERİ OLDU

ST. VARVARA KİLİSESİ ALTERNATİF ZİYARET YERİ OLDU

Trabzon´un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı´nın tadilat ve bakım işlemleri nedeniyle ziyarete kapatılmasından dolayı aynı yerde bulunan ve kısa süre önce tadilatı tamamlanarak gün yüzüne çıkan St. Varvara Kilisesi alternatif bir ziyaret yeri olara

ST. VARVARA KİLİSESİ ALTERNATİF ZİYARET YERİ OLDU

                                                                                                                            

               

 

Trabzon´un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı´nın tadilat ve bakım işlemleri nedeniyle ziyarete kapatılmasından dolayı aynı yerde bulunan ve kısa süre önce tadilatı tamamlanarak gün yüzüne çıkan St. Varvara Kilisesi alternatif bir ziyaret yeri olarak turistlerin ilgisini çekiyor.

 

Azize Varvara Kilisesi´ni ziyaret eden turistler seyir terasından Sümela Manastırını gözlemleyip, manastırı üç boyutlu olarak izleyebiliyor. Azize Varvara Kilisesi´nde, Sümela Manastırı tarihi hakkında da bilgi veriliyor. Geçtiğimiz 6-7 aylık bir süreçte kiliseyi 150 bin yerli ve yabancı Turist ziyaret etti.

 

 

Aya Varvara Kilisesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, turizme dönük yapılan çalışmalar kapsamında bir süre önce Aya Varvara Kilisesi´nin restore edildiğini hatırlattı. Kilise ziyaretçilerinin, Sümela Manastırı´nı 3 boyutlu görselleriyle görme imkânı bulduğunu anlatan Koçhan, ?Kilisede, Sümela´nın hem tarihi hakkında bilgilenme ve hem de uzaktan doğal güzelliklerini görme imkânı sunuluyor. Kilise restorasyonu sonrası insanlar ilk defa bir şey ögrendi. Birçok insan Sümela Manastırı´nın tarihini ayrıntılı bir şekilde öğrenmiş oldu. 6 dilde yayınlanan bu çalışma ile turistler de bu tarih hakkında doyurucu bilgi sahibi oluyor. Sümela Manastırı´nda yapılan birçok kısmın Osmanlı döneminde yapıldığını ve Fatih Sultan Mehmet Hanın fethinden sonra özellikle Yavuz Sultan Selim Han zamanında öndeki büyük binaların inşa edilerek manastıra eklendiğini öğrendi. Burada tüm dünyaya aslında bir mesaj da veriliyor. Osmanlı´nın ne kadar büyük bir medeniyet olduğunu ve kimseye dini inanışlar acısından bir baskı yapmadığını gösteriyor?

 

 

5. yüzyılda doğduğu tahmin edilen Azize Barbara, günümüzde İzmit olan "Nicomedia" ya da Antik Mısır şehri olan "Heliopolis"te doğmuştur. Nikomedyalı Barbara, Barbara, Azize Barbara, St. Barbara ya da Saint Barbara olarak bilinen Azize için her yıl 4 Aralık´ta Katolik Kiliseleri´nde "Azize Barbara Anma Günü" düzenlenmektedir. Eski Takvime göre kimi ülkeler tarafından 17 Aralık´ta kutlanan Azize Barbara Anma Günü, daha çok Ortodoks mezhebinin çoğunluk olduğu Gürcistan, Makedonya gibi ülkelerde kutlanmaktadır.

 

HASAN KORKMAZ