SANAT SEZONU ?GNOMON SERIES? İLE BAŞLIYOR

SANAT SEZONU ?GNOMON SERIES? İLE BAŞLIYOR

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi´nin 2017-2018 sanat sezonunu sanatçı Nurdan Uğur Aydın´ın sergisiyle başladı

SANAT SEZONU ?GNOMON SERIES? İLE BAŞLIYOR

 

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi´nin  2017-2018 sanat sezonunu sanatçı Nurdan Uğur Aydın´ın sergisiyle başladı

 

Resim öğretmeni Nurdan Uğur Aydın´ın Güneş Saatlerinden esinlenerek hazırladığı ve ?Gnomon Series? adını verdiği sergisi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi´nde sanatseverlerle buluşuyor.

Resimlerimde ana tema olarak zaman kavramını işleyen Aydın,  güneş saati, horoz, kargalar veya örümcek ağı gibi figürleri resimlerinde  metafor olarak kullanıyor.  Tarihin ilk zaman ölçerleri olarak bilinen güneş saatleri zamanın kullanımı ve koşullarla ilgili ilk bilgilendiricileri olduğunu belirten sanatçı, ?Zamanı tekrar geriye alamazsınız belki ama olayları bir takvim olarak hatırlamak için bir zaman ölçere ihtiyacınız vardır?  diyerek  zaman konusunun  bir şekilde hafızada yer eden olayların ve hayatın olumlu ya da olumsuz takip süreci olduğunu söylüyor. Zamanın içinde gün ve geceyi ikiye ayıran zaman dilimlerinde doğadaki canlılarda kendilerine bu kavramda yer bulduğunu ifade ederek kargaların Antik Yunan ve Roma´da uzun ömürlülüğün sembolü olduklarını sözlerine ekliyor.

2 kişisel sergi açan ve bir çok karma sergiye katılan sanatçı, ?Eski çağlarda insanlar zamanı ölçmek için dikey bir çubuk yardımı ile güneşin ufuktaki hareketi ve bu çubuk ile yarattığı gölgeyi izleyip zamanı tahmin etmeye çalışıyorlardı. Bu çubuğa gölge çubuğu veya Gnomon denilmektedir.? Diyerek sergisinin ismini buradan esinlenerek belirlediğini söyledi.

Yaklaşık 2 yıl süren bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkan eserlerden oluşan ve 22 Eylül´de açılacak olan  ? Gnomon Series? resim sergisi 27 Eylül tarihine kadar sanatseverler tarafından Güzel Sanatlar Galerisi´nde ziyaret edilebilecek.