RUSYA, ÖNEMLİ BİR PAZAR!

RUSYA, ÖNEMLİ BİR PAZAR!

2017´nin ilk 6 aylık döneminde Rusya´ya 98 bin 217 ton yaş meyve sebze ihraç edilirken, DKİB Başkanı Gürdoğan; ?Rusya önemli bir pazar olma işlevi görüyor.? dedi.

 

RUSYA, ÖNEMLİ BİR PAZAR!

2017´nin ilk 6 aylık döneminde Rusya´ya 98 bin 217 ton yaş meyve sebze ihraç edilirken, DKİB Başkanı Gürdoğan; ?Rusya önemli bir pazar olma işlevi görüyor.? dedi.


Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB), Doğu Karadeniz´den yılın ilk 6 aylık döneminde Rusya´ya 98 bin 217 ton yaş meyve sebze ihraç edildiğini belirtirken, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya´nın bu anlamda önemeli bir Pazar işlevi gördüğünü kaydetti.
DKİB´nin yaptığı açıklamaya göre yılın ilk 6 ayında Rusya Federasyonu´na 113 bin 374 tonluk ihracat gerçekleştirilerek karşılığında 70 milyon 445 bin 648 dolar gelir sağlandı.

YÜZDE 143´LÜK ARTIŞ!
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden elde edilen bilgiye göre, Doğu Karadeniz Bölgesi´nden yılın ilk 6 ayında Rusya Federasyonu´na 113 bin 374 tonluk ihracat gerçekleştirilerek karşılığında 70 milyon 445 bin 648 dolar gelir sağlanırken, bu ihracatın 111 bin 750 tonu ise sadece Trabzon´dan gerçekleştirildi.
Bu ihracata göre elde edilen gelir 66 milyon 469 bin 133 dolar olurken, bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 245, değer bazında ise yüzde 143´lük bir artış yaşandı.

YÜZDE 95´İ TRABZON´DAN!
Trabzon´un, toplam ihracatın yüzde 95´ini karşılayarak lider konuma geldiği ticaretle ilgili değerlendirmede bulunan DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye´den ve bölgeden yapılan ihracatın gelecek aylarda da yükselmeye devam edeceğini belirterek; ?Bölgeden Rusya Federasyonu´na yapılan ihracatın yüzde 95´lik kısmı tek başına Trabzon tarafından gerçekleştirildi. Trabzon, Türkiye geneli Rusya´ya yapılan ihracatta da 4´üncü il olma konumunu sürdürdü. Bu anlamda sadece yaş meyve sebze açısından değil, diğer sektörler açısından da Rusya önemli bir pazar olma işlevi görüyor!? dedi.

SADECE İHRACAT DEĞİL FİRMALAR DA ARTTI!
Bölgeden yapılan ihracatta sadece geçen yıllara oranla bir artış yaşanmadığını, aynı zamanda ihracat yapılan firma sayısının da giderek arttığını belirten DKİB Başkanı Gürdoğan, Trabzon´un bu anlamda önemli bir gelişme gösterdiğini kaydetti.
Başkan Gürdoğan; ?Trabzon´un ihracatçı firma sayısı ve pazar çeşitliliği giderek artıyor. O nedenle ihracatın önümüzdeki süreçte çok daha iyi noktalara geleceğine inanıyorum. İhracatın bu yöndeki ilerlemeleri bizleri hem sevindiriyor hem de gelecek için daha da umutlandırıyor.? ifadelerini kullandı.

DOPİNG ETKİSİ YAPACAK!
İhracatçılar adına yaptığı değerlendirmede ise, en önemli beklentinin Rusya Federasyonu ve Avrasya ekonomik topluluğu ülkeleriyle gümrük vergilerini sıfırlayacak tercihli ticaret anlaşmasının bir an önce tesis edilmesi olduğunu kaydeden DKİB Başkanı Gürdoğan, bununla birlikte önceki yıllarda olduğu gibi iş adamlarına yönelik vize uygulamalarının da kaldırılması gerektiğine işaret etti.
DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bunun sağlanması durumunda ise ticari ilişkilerde adeta doping etkisi yapacağını sözlerine ekledi.