MÜCADELE SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN

MÜCADELE SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN

MÜCADELE SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN

MÜCADELE SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN

Alkollü içkiler ve bağımlılık yapan maddelerin, topluma zararlarının anlatıldığı ‘Yeşilay Haftası’ her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanıyor.

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü; “Yeşilay Haftasında alkollü içkilerin ve bağımlılık yapan maddelerin, topluma, aileye ve bireylere zararları anlatılmakta ve halkın bağımlılık konusunda farkındalık düzeyini artırmak hedeflenmektedir.” dedi.

BAĞIMLILIĞA KARŞI ORTAK MÜCADELE
“Ülkemizde her yıl 1-7 Mart arası ‘Yeşilay Haftası’ olarak kutlanmaktadır.” diyen İl Sağlık Müdürlüğü, mesajında şu ifadelere yer verdi;
“Yeşilay’ın mücadele alanları; Sigara, Uyuşturucu,  Kumar, Alkol ve Teknoloji Bağımlılığı olarak belirlenmiştir.
Sigara Bağımlılığı; dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerden birisi ve hatta ilki sigaradır. Sigara, sadece kullanan kişiyi değil, toplumun tamamını etkileyen, çok önemli bir psikososyal sorundur. Sigara insan vücudunda akciğer kanseri, karaciğer kanseri, kalp- damar hastalıkları gibi birçok ciddi hastalığa sebep olabilmektedir. Bağımlılık yapıcı maddelerden biri olan sigara bilindiği gibi yalnız içeni değil aynı ortamda bulunanları da etkilemektedir.  4207 sayılı Kanun ile getirilen bazı kısıtlamalar sayesinde kapalı ortamların hava kalitesinde belirgin düzelme sağlanmıştır.
Alkol Bağımlılığı; kanda az miktarda bile olsa alkol; beyni uyuşturur, refleksleri ve dikkati azaltır, gözün odak hareketleri yavaşlatır, görüş netliğinin kaybolmasına neden olur.
Teknoloji Bağımlılığı; internet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durumdur.

TÜM DÜNYANIN ORTAK SORUNU
Günümüzde madde bağımlılığı tüm dünyada ortak bir sorun haline gelmiştir. Bireylerin, özellikle de çocuk ve gençlerimizin, kötü alışkanlıklardan uzak durması sağlıklı ve mutlu bir toplum oluşturmak için oldukça önemlidir. Çünkü sağlıksız nesil ve toplumların, hiçbir alanda başarılı olmaları mümkün değildir. İnsanların uzun ömürlü olmaları fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olmalarına bağlıdır.

AMAÇ NESLİ SAĞLIKLI BİR GELECEĞE HAZIRLAMAK
Yeşilay Haftasında amacımız Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü olarak öncelikle çocuk ve gençlerimizi tertemiz, sağlıklı bir geleceğe hazırlayarak, toplumun hayat kalitesini artırmaktır. “Sağlıklı Bir Nesil, Sağlıklı Bir Gelecek” için sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığından uzak duralım, gelecek nesillere sağlıklı bir dünya hazırlayalım!”