MAÇKA BALLI MEMLEKET!

MAÇKA BALLI MEMLEKET!

MAÇKA BALLI MEMLEKET!

MAÇKA BALLI MEMLEKET!

1983’den beri ilgi gösterdiği balcılıkla emekli olduğu tarihten itibaren profesyonelce uğraşan Mustafa Ekşi, bu işte bilginin önemli olduğunu belirtti.

Trabzon’un en büyük yüzölçümüne sahip ilçesi olmasının yanında gerek coğrafi, gerekse ekonomik koşullardan dolayı hemen herkesin en az iki işi birden yürüttüğü Maçka’da balcılık da büyük ilgi görüyor.

BİR KOVANLA BAŞLADI ŞİMDİ 85 KOVANI VAR
Maçka’da genellikle emeklilerin tercihi olan balcılık her yüz emeklinin 3’ünde profesyonelce uygulanırken, geri kalanların çoğunluğunda ise büyük ilgi görüyor.
Bu isimlerden biri olan emekli devlet memuru Mustafa Ekşi (69) memuriyetinde bile büyük ilgi gösterdiği bu işi emekli olduğu 1998 tarihinden itibaren profesyonelce icra etmeye başlamış.
22 yıl boyunca (1983 yılından beri) büyük bir merak ve ilgiyle araştırıp takip ettiği balcılığı emekli olduğu 1998 tarihinden itibaren adamakıllı ele alan Mustafa Ekşi, kendini denemek amacıyla hobi olarak bir kovanla başladığı bu işi bugün 85 kovanlık küçük bir sektör haline getirmiş durumda!

EN ÇOK EMEKLİLER TERCİH EDİYOR 
Maçka’da genellikle emeklilerin tercih ettiği bu iş hakkında bilgi sahibi olmanın balcılığın birinci önceliği olduğunu belirten Mustafa Ekşi (69) şu ifadelere yer verdi;
“Maçka’da Mayıs ayında iklim şartlarına bağlı olarak azda olsa bir miktar bal gelmeye başlar. Bu bal arıların beslenmesi içindir, ancak yeterli değildir. Bu durumda bizlerde arıların beslenmelerine destek olmak amacıyla takviye olarak şeker şurubu kullanıyoruz.
1 Haziran’dan itibaren Gümüşhane’nin köy ve yaylalarına çıkıp kovanlarımızı kurarız. Yeni bölgeyi tanımak için önce alan araştırması uçuşu yapan arılar bundan sonra bal depolama işine girer ki bu da yaklaşık 20 Haziran’ı bulur. Yani 20 Haziran’dan itibaren kovana bal gelmeye başlar. 20 Ağustos tarihine kadar bu durum çevre ve iklim şartlarına göre devam eder genellikle Ağustos ayının sonunda da sağım (bal alımı) yapılır.”
Arıların sağımından sonra kanat ve bacaklarında deformasyona neden olan Varoa Jacobsoni Oudemans adlı arı akarı ile (Varoa Böceği) mücadele amacıyla ilaçlama yapıldığını belirten Ekşi, bu sürecin Kasım ayına kadar sürebildiğini belirtti.

BALCILIK ZOR VE MEŞAKKATLİ BİR MESLEK
Kış bakımının kovanlar Maçka’ya geldikten sonra da devam ettiğini söyleyen Mustafa Ekşi, Kış ayında arıların üremesine destek olmak adına beslemeye devam ettiklerini kaydetti.
Sonbahar-Kış mevsiminin genellikle Maçka’da geçtiğini belirten Ekşi, İlkbahar ve Yaz mevsiminde ise Gümüşhane’de olduklarını dile getirdi.
Balcılıkla uğraşanların Polen ve Propolis’le de uğraştıklarını ifade eden Mustafa Ekşi, ancak kendisinin Maçka’da sadece bal işiyle meşgul olduğunu sözlerine ekledi.
Ali TİRİTOĞLU