KULDER SAHİP ÇIKIYOR!

KULDER SAHİP ÇIKIYOR!

KULDER Trabzon´daki yabancı öğrencilere yönelik yürüttüğü çalışmaların yanı sıra, yurtdışındaki ihtiyaç sahibi öğrenci ve yetimlere de sahip çıkıyor!

KULDER SAHİP ÇIKIYOR!

KULDER Trabzon´daki yabancı öğrencilere yönelik yürüttüğü çalışmaların yanı sıra, yurtdışındaki ihtiyaç sahibi öğrenci ve yetimlere de sahip çıkıyor!

Yurtdışından ülkemize gelip yüksek lisans ve doktora yapan yaklaşık 100 farklı ülkeden 1500´ü aşkın öğrenciyi Trabzon´da ağırladıklarını belirten Karadeniz Uluslararası Öğrenciler Derneği (KULDER)  Başkanı Umut Özçelik, işlerinin bununla da sınırlı kalmadığını söyledi.
Bu doğrultuda Trabzon´da misafir ederek mihmandarlık yaptıkları öğrencilerin kendi ülkelerinde de proje ve organizasyon kabiliyeti kazandırmak amacıyla faaliyetlerde bulunduklarını söyleyen Özçelik, bu yıl ki faaliyet bölgesinin Etiyopya olduğunu kaydetti.

ETİYOPYA YOLCULUĞU BAŞLADI!
Etiyopya gezisi için aylar öncesinden planlamalar yaptıklarını aktaran KULDER Başkanı Umut Özçelik, 15 Mayıs Pazartesi İstanbul uçuşu ile başlayan; Zafer Mollahüseyinoğlu, Coşkun Bayburt ve Türkçeyi Trabzon´da öğrenip halen İstanbul´da doktorasını sürdüren Etiyopyalı Abdurrahman Cemal´in de iştirak ettiği yolculuklarının Kahire aktarmalı olarak Addis Ababa havaalanında son bulduğunu ifade etti.
Ziyaretleri süresince Üniversite eğitimlerini Türkiye´de yapan Etiyopyalı öğrencilerin 2010 yılında kurduğu ?Türkiye Mezunları Derneği´ne gittiklerinde duydukları ?İlk anayurdunuza hoş geldiniz!? sözünün kendilerini etkilediğini belirten Özçelik; ?Habeşistan ilk hicret beldesiydi ve birçok Müslüman Etiyopyalı burayı tüm Müslümanların anayurdu olarak görüyordu.? dedi.
Başkent Addis Ababa´yı gezdikten sonra Hagera Derneği´nde yürütülen çalışmaları dinleyip Etiyopya seyahatinin kalan kısmı için planlama yaptıklarını söyleyen Karadeniz Uluslararası Öğrenciler Derneği (KULDER) Başkanı Umut Özçelik, buradaki ziyaretlerinin ise sabah start aldığını kaydetti.

250 AİLEYE YARDIM!
Otelden ayrılıp 7,5 saat süren zorlu bir yolculuk sonrası Afar Bölgesi´nde Gevane köyüne ulaştıklarını aktaran Başkan Özçelik, ?Saat 15.30´a kadar kumanya, oyuncak, şeker ve forma dağıtımı yaptık. 150 aileye her biri 25 kg pirinç, 10 kg un ve 3lt sıvı yağdan oluşan kumanya dağıtımı yapıldı. Daha sonra 100 aileye daha dağıtım yapılmasını söyledik. Böylece 250 aileye kumanya dağıtımı yapıldı. Bu yaklaşık 2 bin kişinin 1 aylık gıda ihtiyacının karşılanması demekti.? şeklinde konuştu.
Etiyopya´da açlık sınırı altında ölümle burun buruna olan kişi sayısının 7 milyon olduğunu vurgulayan Umut Özçelik, devede kulak bile sayılmayacak bu yardımın bile 510 ailenin yaşadığı Gevane´de önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

YENİ DOĞANDAN 16 YAŞINA KADAR!
Gevane köyünün ardından 4 saatlik bir yolculuk sonrası ulaştıkları Awash kasabasında geceleyip yine sabah saatlerinde hareket ettiklerini dile getiren Özçelik, bu kez 7 saatlik bir yolculuğun ardından Harrar şehrine geldiklerini belirtti.
Burada ilk olarak, önce 3 odalı olarak tasarlanan, yapımı bittikten sonra 2 oda daha eklenip 5 odalı hale getirilen tek katlı bir binadan oluşan Yetimhaneyi ziyaret ettiklerini söyleyen Özçelik; ?Bu binada yeni doğan bebekten 15-16 yaşına kadar değişen aralıkta tam 80 yetim kalıyordu. Bir kısmının hem babası hem de annesi yoktu. Bizi dualarla karşıladılar. Kanada´da çalışıp memleketine dönen, kendi ifadesi ile ?dünyalık kazanma´ planları yaparken kendini yetimler arasında bulan 6 çocuklu bir hanımın hikâyesiydi burası aslında.
2, 3, 5 derken 80 yetim orada yaşıyor ve bu kadın, kurduğu ekiple yetimlere hizmet veriyordu. 2 saat burada vakit geçirdik, oyuncak ve forma dağıttık, çocuklarla oyunlar oynadık. Bu ?Yetimhanenin´ yaklaşık 4 aylık masrafını makbuz karşılığı teslim edip, çocuklardan ve kadınlardan dua isteyip içimiz paramparça olarak oradan ayrıldık.? ifadelerini kullandı.

OSMANLI YADİGÂRI!
Ardından idealist öğretmenlerin eğitim çalışması yapmak için kurduğu kısa adı PEDA olan derneğin okul öncesi eğitim veren okullarına gittiklerini söyleyen Özçelik, burada ilk kez ?Beyaz Adam´ gören çocukların merak ve ilgisinin kendilerini son derece duygulandırdığını ifade etti. Okul çok kalabalık olduğundan burada eğitim gören 40 yetim başta olmak üzere daha sonra dağıtım yapılması için oyuncaklar bırakıp dernek binasına gittiklerini belirten KULDER Başkanı Umut Özçelik, PEDA´nın çalışmasına destek verip Harar´da 11 asır önce yapılan camiyi de ziyaret ettiklerini kaydetti.
Aynı bölgede Osmanlı´dan yadigâr Harar büyükelçiliği binasını da ziyaret ettiklerini aktaran Özçelik; ?Bina Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restore edilmişti. Harar´da Osmanlı elçilik binası olması hepimizi şaşırtmıştı.? dedi.
Bununla birlikte Harar şehri girişinde 1900´lü yıllara kadar ibadete açık olan camiinin bu tarihten sonra haç takılıp ?kilise´ olarak kullanılmasının ise kendilerini son derece yaraladığına değinen KULDER Başkanı Özçelik, Cuma sabahı Başkent Addis Ababa´ya doğru yola çıktıklarını söyledi.

YÜZDE 80´İ MÜSLÜMAN!
Cuma namazını yüzde 80´i Müslüman olan Oromo Kabilesinin yaşadığı Hirna kentinde yapım halindeki bir camide kıldıklarını, Namaz sonrası caminin yapımına destek amaçlı olarak küçük de olsa yardımda bulunduklarını söyleyen Özçelik, ardından Addis Ababa´da Hagera Derneği´ne de yardım yaptıktan sonra ülkeden ayrıldıklarını sözlerine ekledi.