KOSTAKİ KONAĞI’NIN AÇILIŞ TARİHİ UFUKTA GÖRÜNDÜ

KOSTAKİ KONAĞI’NIN AÇILIŞ TARİHİ UFUKTA GÖRÜNDÜ

Trabzon’da restorasyonu yıllan hikâyesine dönen Kostaki Konağı’nın açılacağı tarih nihayet belli oldu gibi!

KOSTAKİ KONAĞI’NIN AÇILIŞ TARİHİ UFUKTA GÖRÜNDÜ 

Trabzon’da restorasyonu yıllan hikâyesine dönen Kostaki Konağı’nın açılacağı tarih nihayet belli oldu gibi! 

Trabzon’da Kostaki Konağı’nın ne zaman ziyarete açılacağı merak ediliyordu ve nihayet o tarih belli oldu. 

KOSTAKİ KONAĞINDA IŞIK BELİRDİ 
Trabzon’da uzun süredir restorasyonda olan Kostaki Konağı konusunda yeni bir gelişme yaşandı.Kostaki Konağı’nda restorasyon çalışmalarının ne zaman sona ereceği merak konusuydu.

EKİM-KASIM’DA AÇILMASI BEKLENİYOR 
Edinilen bilgiye göre Kostaki Konağı’nın Ekim-Kasım ayında açılması planlanıyor.Kostaki Konağı’nın restorasyon sürecinin uzaması zaman zaman eleştiri ve tartışmaları da beraberinde getiriyordu.

KOSTAKİ KONAĞI'NIN TARİHÇESİ 
Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı) olarak düzenlenen konak, Zeytinlik Caddesi’nde 1900'lü (1898-1913) yılları başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmıştır. Konağın mimarlarının İtalyan olduğu belirlenen yapıda kullanılan bir çok malzemenin İtalya'dan getirildiği bilinmektedir. Kostaki Teophylaktos 1917 yılında iflas edince, bu yapıyla birlikte bütün mal varlığına haciz konulmuş ve konak Nemlioğlu Ailesi tarafından satın alınmıştır. 15-17 Eylül 1924 tarihinde Trabzon’u ilk ziyaretinde ulu önder Atatürk eşi Latife Hanım ve beraberindeki heyetle birlikte bu konakta misafir edilmişlerdir.

KAMULAŞTIRILIP MÜZE HALİNE GETİRİLDİ 
Trabzon Valisi Ali Galip Bey zamanında 1927-1932 yıllarında 25.000 TL bedelle kamulaştırılarak, 1927-1931 yılları arasında Hükümet Konağı, 1931-1937 yılları arasında müfettişlik binası olarak kullanılmıştır. Ülkemizin sayılı sivil mimarlık örnekleri arasında yer alan konağın bodrum kat hariç tüm kat duvarları tamamen kalem işi süslüdür. 1988-2001 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca restorasyonu tamamlanan konak, 22 Nisan 2001 tarihinde Trabzon Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Konağın bodrum katı Arkeolojik Eserler Seksiyonu, zemin katı Konak Teşhiri, birinci katı Etnoğrafik Eserler seksiyonu ve asma katı İdari Bölüm olarak düzenlenmiştir.