KLASİK TIRPANA DEVAM!

KLASİK TIRPANA DEVAM!

Günümüzde var olan modern ot biçme makinelerine rağmen halen klasik tırpanla biçimin devam ettiği bölgemizde bu yöndeki talep artıyor!

KLASİK TIRPANA DEVAM!

Günümüzde var olan modern ot biçme makinelerine rağmen halen klasik tırpanla biçimin devam ettiği bölgemizde bu yöndeki talep artıyor!

Yeniliklere ayak uydurmakta zorlanan vatandaşlar, eskisi gibi yine tırpanlara sarılırken, bölgemizdeki arazilerin genellikle parçalı oluşu da bu yöndeki tercihi kuvvetlendiriyor.
Maçka´da birçok vatandaş modern biçer makineleri ile çayır ve tarlalarını temizlerken, büyük bir çoğunluk ise klasik tırpandan vazgeçmiyor.
Bu yıl yağışların fazla olmasının ot yoğunluğunu arttırdığını söyleyen vatandaşlar, bu yöndeki memnuniyetlerini dile getirirken, yılların demirci ustası Refik Çolak (71) ise tırpanı genellikle küçük arazi sahiplerinin tercih ettiğini söyledi.

TIRPAN SATIŞLARI ARTTI!
İyi motorların genellikle pahalı olduğunu, arazisi küçük olan vatandaşın ise yağ ve yakıt işiyle uğraşmak istemediği için klasik tırpanı tercih ettiğini kaydeden Refik usta, bu sene tırpan satışlarında geçen yıllara oranla gözle görülür bir artış yaşandığını belirtti.
?Memleketimizin arazisi engebeli ve arazi sahipleri de genellikle parçalı arazilere sahip olduğundan tırpana olan ilgi bölgemizde kolay kolay bitmez!? diyen Refik usta, tırpanın köylerdeki her evde bulunması gereken bir araç olduğunu söyledi. 

PARÇALI ARAZİ = KLASİK TIRPAN!
Bununla birlikte büyük arazi sahiplerinin motorlu tırpanı tercih ettiklerini bunun da normal olduğunu söyleyen Refik Çolak; ?Vatandaşın arazisi çoktur, el tırpanıyla biçmesi imkânı yoktur, bu sebeple klasik tırpana değil de motorlu tırpana yönelir. Ancak bölgemizdeki arazilerin çoğunun parçalı olması sebebiyle klasik tırpan tercih ediliyor. Bölgemizde genellikle biçim alanı küçük ve motorlar da pahalı.  Bu da insanları motora değil de, klasik tırpana yönlendiriyor.? şeklinde konuştu.

İYİ MAKİNEYİ TERCİH EDİN!
Öte yandan motorlu tırpan sahipleri ot biçme işi yapacakların iyi makineyi tercih etmeleri gerektiğini belirtirken; ?Aksi durumda motorla bir ya da iki gün çalışıyorsunuz, sonrası hüsran. Ya makine parça kırmıştır, ya da yağ kaçırıyordur. Bunun dışında bilmediğiniz birçok sorun da cabası! Tam ?bitirdim´ derken işiniz aksayabiliyor. Hem bu birkaç gün değil, bazen bir haftayı bile bulabiliyor!? diyerek yeni motor alacakları uyarıyor.
Vatandaşın ucuz olması sebebiyle Çin malı ürünleri tercih ettiğini, bozulduğunda ise kendilerine dert yandığını söyleyen bayiler ise, sonradan yakınmamak için garantili ve parça destekli ürünlerin alınmasını şart koşuyor.