İstiklal Marşı bizlere yol gösteriyor

İstiklal Marşı bizlere yol gösteriyor

İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy´un vefatının 80. yıldönümü nedeniyle düzenlenen programda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ?Mehmet Akif Ersoy´un İstiklal Marşı bizlere yol göstermeye devam ediyor? dedi.

İstiklal Marşı bizlere yol gösteriyor

 

İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy´un vefatının 80. yıldönümü nedeniyle düzenlenen programda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ?Mehmet Akif Ersoy´un İstiklal Marşı bizlere yol göstermeye devam ediyor? dedi.

 

İstiklal Marşı yazarı, milli şair Mehmet Akif Ersoy´un vefatının 80. yıldönümü nedeniyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Mehmet Akif Ersoy´u Anma ve Anlama Programı düzenledi. Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansta Prof. Dr. Necmettin Alkan katılımcılara Mehmet Akif Ersoy´u anlattı. Konferans öncesinde katılımcılara hitap eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, özellikle gençlerden Mehmet Akif Ersoy´u tam olarak anlamalarını ve hayatlarını bu idealler çerçevesinde şekillendirmelerini istedi. ?Burada İstiklal Marşı şairimiz, İslam mücahidi, milletin yeniden dirilişi olan istiklal savaşının en büyük katılımcılarından birisi olan rahmetli Mehmet Akif Ersoy´u ölümünün 80. Yılında, onu anlamak, muhterem hocamızdan onu dinlemek için toplandık? diyerek sözlerine başlayan Gümrükçüoğlu konuşmasında özetle şunları kaydetti:

 

ÖĞRENDİKLERİNİZİ

ETRAFINIZA İLETİNİZ

Benim sizden ricam, ben bu akşam hocamı dikkatle dinleyeceğim, ?öğrenmenin yaşı yok´ diye not alacağım, sizlerinde böyle yapmanızı istiyorum. Bu akşam burada olan gençlerimiz etrafını aydınlatır, öğrendiklerini etrafına iletir. Hayatını o idealler üzere düzenlemeye gayret eder.

 

İSTİKLAL HARBİNİN

EN BÜYÜK VAİZİ

Cennet mekân Mehmet Akif Ersoy 20 Aralık 1873´te İstanbul´da doğuyor, 27 Aralık 1936´da yine İstanbul´da vefat ediyor. Öyle bir hayatı var ki; o bir şair, bu Allah (c.c.) vergisi bir yetenek. Ekonomik sıkıntılar münasebetiyle o zamanın zamanında mülki idare okurken okulu bırakmak zorunda kalıp veteriner hekimlik okuyor ve veteriner hekim oluyor. Aynı zamanda öğretmen. Onun yanı sıra vaiz, camilerin kürsülerinden İstiklal Harbinin en büyük vaizlerinden birisi. Babası bir din âlimi, Mehmet Akif Ersoy aynı zamanda hafız, Kur´an-ı Kerim´i tamamen ezbere biliyor. Kur´an mütercimi, meali manayı anlatan birisi ve siyasetçi. Siyasette memlekete hizmet etme yolu. İyisini yaparsanız hizmet etmiş olursunuz, iyisini yapamazsanız o bir kayıp olur. Rahmetli Mehmet Akif Ersoy bu mücadeleyi ömür boyu sürdürmüştür.

 

İSTİKLAL MARŞI BİZLERE YOL

GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR

Milletvekilliği yapmış, istiklal mücadelesine Mustafa kemal Atatürk tarafından çağrıldığında hemen iştirak etmiş. O günkü şartlarda İstiklal Marşını önce yazmamış, çünkü ödül verileceği için bunu kabullenememiş. Soğuk Ankara kışlarında palto alacak parası bile olmayan Mehmet Akif Ersoy İstiklal Mücadelesi için her hangi bir mükâfatı kabul etmemiş, onun için marş yazmamış, bunun öğrenilmesi ve kendisinden tekraren rica edilmesi üzerine istiklal Marşını yazmış. Bugün aynı İstiklal Marşıyla bu aziz millet Suriye´de, Irak´ta, Afganistan´da, Bosna Hersek´te, nerede bir zulüm varsa orada şahadet yolunda yine evlatlarıyla birlikte yürüyor. Mehmet Akif Ersoy´un İstiklal Marşı bizlere yol göstermeye devam ediyor.