Genç, basının karşısına çıktı

Genç, basının karşısına çıktı

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, belediyenin bir yıllık faaliyetlerini değerlendirmek üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Genç, basının karşısına çıktı

Genç´in projeleri tam not aldı

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, belediyenin bir yıllık faaliyetlerini değerlendirmek üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Pazarkapı´da TOKİ´den satın alınan alanda belediye hizmet binasının yapımıyla ilgili ihale sürecinin tamamlandığını belirten Başkan Genç, "Belediye hizmet binamızın olmaması ciddi bir eksikliktir. Vatandaşlarımızın daha iyi hizmet binası olması için Zağnos Vadisi´nde TOKİ ve Büyükşehirle yaptığımız çalışmalar neticesinde bu alanı TOKİ´den 60 milyon TL ile satın aldık. Toplamda burası, 25 dönümlük bir alan. Buraya Ortahisar kimliğini ortaya koyacak bir proje, yeni bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Zağnos Deresi´ni yüzeye çıkaracak bir projenin yakın zamanda temelini atacağız. Bu projemizi Ticaret Odası´nın arkasına kadar indireceğiz. Proje alında ayrı bir meydan oluşturacağız. Su parkı yapmayı düşünüyoruz. Yeşil alanları, ticaret ve konut alanlarıyla burada yeni yaşam alanı oluşturacağız." dedi. 

YOL HEDEFLERİ TUTACAK

Ortahisar Belediyesi´nin kurulum ve kurumsallaşma çalışmalarının hâlâ devam ettiğine vurgu yapan Başka Genç, "Bununla birlikte eş zamanla olarak belediyecilik hizmetlerimizi devam ediyoruz. Makine parkımızı güçlendirmek adına 11 milyonluk yatırım yaptık. Parkımızda herhangi bir eksiklik yok. Eksik kaldığımız konularda hizmet alımı da yapıyoruz. İlçemizdeki 1800 km´lik yolumuzu tamamlamayı hedefliyoruz. Şu anda gerçekleşme oranı itibarıyla da bu hedefimizi tutturacağımızı belirtmeliyim. Yollarımızı standart hale getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Geçen yıl, 100 bin ton asfalt hedefini aşarak 105 bin ton asfaltlama yaptık. 40 m3 yol hedefimizin ise 38 bin m3´ünü gerçekleştirdik. Bu yıl da hedeflerimizi artırarak devam ettireceğiz." diye konuştu. 

PELİTLİ´DE İNŞAAT DEVAM EDİYOR

Pelitli Kentsel Dönüşüm Projesi´nin geldiği son nokta konusunda bilgiler veren Genç, "Pelitli´de 132 binanın yıkımını gerçekleştirdik. Bu alana 41 adet işyeri, bir cami yaparak güzel bir yaşam alanı oluşturacağız. Proje hızlı bir şekilde devam ediyor. Önemli bir vizyon projemizdir. Konut almak isteyen vatandaşlarımıza da daha güneyde TOKİ tarafından yapılan konutları teslim edeceğiz." sözlerine yer verdi.

TÜNEL AKVARYUM İLK OLACAK

Karadeniz Bölgesi´nde bir ilk olma özelliği taşıyan Tünel Akvaryum projesinin turistleri şehir içine çekecek önemli bir proje olduğunu belirten Başkan Genç, "Tünel Akvaryum ile ayrı bir çekim, ayrı bir cazibe merkezi oluşturacağız. Emsallerinin Antalya, İstanbul ve Eskişehir´de bulunduğu bu projeyi şehrimize kazandırmak istedik. Şehre gelen ziyaretçinin bu şehirde kalmasını, yaşamasını, şehir içine girmesini istiyoruz. Bu amaçla Kalepark´tan Atapark´a bir turizm aksı oluşturmak istiyoruz. Deniz canlılarının olacağı bir proje oluşturmak istedik. İçişleri Bakanımızın desteğiyle beraber, TOKİ tarafından projenin giriş ve çıkış kısımlarının yapılacağı alanlar belediyemize tahsis edildi. Sit alanı olması nedeniyle koruma kurulunun onayıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projemizde 180 metre uzunluğunda bir tünel yapmayı öngörüyoruz." sözlerine yer verdi. 

OKULLARIMIZIN İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ

"Yine söz verdiğimiz gibi, 2016 yılında JİMNASİAD oyunları şehrimizde yapıldı. Artık, Trabzon spor kenti algısını diri tutmamız lazım. En önemli organizasyonlardan bir tanesi de bu organizasyondur. Şehrimizin sportif altyapısının ihmal edildiğini biliyoruz. Bayanlar için yüzme havuzu projemiz ile ilgili meclis kararı aldık. Ancak bu alan Büyükşehir´in yetki alanında olması nedeniyle projenin kendileri tarafından yapılacağını bize aktardılar. İnşallah büyükşehir belediyemiz bu konuda bir adım atar. Bir diğer söz verdiğimiz proje gençlerimizin bilimsel manada donanımına kaktı sağlamak ardına gençlik bilim merkezi inşa etmeyi düşünüyorduk. Bu çalışmamızı inşallah hayata geçireceğiz. Lise öğrencilerinin deneyler yapabileceği bir proje olacak. Eğitimle ilgili bütün okullarımızın belediyemizden ne talibi olmuşsa bunu karşılamaya çalıştık. Biz, altın kaplama yol yapmaktan ziyade bir çocuğumuzun eğitimine katkı sağlamanın bizim için daha anlamlı olacağı anlayışıyla hareket ediyoruz.  Bu projemizi de Tarihi İpekyolu´nda gerçekleştireceğiz."

Gerçekleştiremedikleri projelerden de bahseden Başkan Genç bunlarla ilgili şöyle konuştu: Elimizde gerçekleştiremediğimiz iki tane proje var. Boztepe´de güneş kuleyle  birlikte seyir terası oluşturmak istiyorduk.  İçerisine 1461 tarih müzesi koymayı planlıyorduk. Askeri alanlara yakın olması nedeniyle burada yaptığımız girişimler için Milli Savunma Bakanlığı´ndan onay almamız gerekiyor. Bununla ilgili görüşmelerimiz sürüyor.

Tarihi Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projesi´nin ilk etabının yaz aylarında teslim alınacağını kaydeden Başkan Genç, "Kemeraltı Projemizin 1. etabı bu yaz bitirilerek bize teslim edilecek. Bedesten, Alacahan´a içine alan projemiz, buradan Atapark´a ve Zağnos Vadisi´ne ulaşacak. Bu alanı daha da güzelleştirmek için Kültür Bakanlığımıza projemizi sunduk. Ve Bakanlığımız, hiçbir para talebinde bulunmadan 2. ve 3. etabını yapmaya hazır olduklarını beyan ettiler." diye konuştu.

Genç nesilleri tarih şuuruyla yetiştirmek için Hafsa Sultan Konağı´nı Tarih Müzesi´ne dönüştürdüklerini belirten Başkan Genç, "Bu projeyi yaparken şehirdeki öğrencilerimizin tarihi olayları bizzat yerinde görmesini amaçladık. Spor ve tarih ile ilgili materyaller var. Gelecek nesillerimizi tarih şuuruyla yetiştirmek adıyla Tarih Müzesi´ni şehrimize kazandırdık. Buradaki materyallerimizi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız protokol çerçevesinde okullarımızla buluşturuyoruz. Oltan Vakfı, finans yönüyle çok ciddi destek oldu. Onlara bir kez daha teşekkür ediyorum." ifadelerine  yer verdi. 

Mağmat Boğazı´nda yapılacak olan Tarihi İpekyolu Canlandırma Projesi için 600 dönümlük mera alanının Ortahisar Belediyesi´ne tahsis edildiğini ifade eden Genç, "Bir diğer önemli projemiz, Geçit Köyü sınırları içinde yer alan İpekyolu Projesi... Buradaki 600 dönüm taşınmazı belediyemize tahsis ettik. Bu alan DOKAP eylem planında da turizm alanı olarak belirlenmiştir. Bu projeyle  birlikte şehrimize ciddi bir turizm destinasyon alanı kazandırmak istiyoruz. Arazinin devri Bakanımız Süleyman Soylu´nun desteğiyle ve Başbakanımızın onayıyla gerçekleşti. Kendilerine de bir kez daha teşekkür ediyorum. Spor, piknik, dinlenme ve gezinti alanlarıyla çok ciddi bir proje olacağı kanaatindeyim. Bu projemizi halkımızın da fikirlerini alarak gerçekleştirmek istiyoruz. Bu yıl için yapacağımız en önemli çalışmalardan biri de bu olacak." dedi. 

YEŞİL ALANLARI ARTIRIYORUZ

Ortahisar´da yeşili artırmak için 10 bine yakın fidan dikimi yapıldığını belirten Başkan Genç, "Bu şehirde bir metre kare bir bile yeşili artırırsak, bunun başarı olduğunu düşünüyorum. Burada bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu manada 10 bine yakın fidan diktik. Boş bulduğumuz her yere fidan dikimi yapıyoruz. Bu farkındalığı çocuklarımıza vermek amacıyla fidan dikimlerini çocuklarımızla birlikte yapıyoruz. Şehrimizin daha temiz olması için ayrı bir kampanya başlattık. Mahallem Temiz kampanyasıyla bütün mahallelerimizi temizliyoruz. Atık pil ve yağları topluyoruz. Bu topraklar bize emanet. Bu şehri daha temiz olarak gelecek nesillere bırakmak arzusundayız. Değişik yerlere 340 adet bayat ekmek kutusu yerleştirdik. Topladığımız ekmekleri sokak hayvanlarına yem olarak kullanıyoruz. Şehrimizde hayvan popülasyonunda ciddi artışlar var. İnşallah Ortahisar bünyesinde bir kısırlaştırma ünitesi kurmak istiyoruz."

"Çevre dostu belediyecilik ilgili vatandaşlarımızın daha temiz hava ve çevrede yaşaması için doğalgaz projeleri devam ediyor. Enerji bakanımızın talimatlarıyla bu yıl ve önümüzdeki yıl doğalgazda epey bir mesafe alacağız. Şu anda doğalgaz gelen binaların 2/3´ü doğalgaz kullanıyor. Ben bu konuda yaptırım uygulanması görüşündeyim. Bir diğer projemiz geri dönüşümle ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Ambalaj atıklarını toplayarak geri dönüşüme kazandırıyoruz."

Ekopark Projesi´nin inşa sürecinin devam ettiğini belirten Başkan Genç, "12 bin m2´lik alanımızı Karayolları´ndan devraldık. Burada ekolojik çayır, yürüyüş yolları, arı oteli ve çeşitli parkurlar olacak. Bu proje bir park olmaktan öte teknolojik bir proje. Dört mahallemizde büyük park yaptık. Kanuni, Çukurçayır ve Pelitli mahallelerindeki büyük çaplı parklarımızın inşası devam ediyor. Akyazı Stadımız hizmete girdi. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza olmak üzere katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bu projeyi şehrimize kazandırmaktan dolayı çok mutluyuz. Daha önceden, ´Avni Aker, Yavuz Selim´i koruyacak mısınız?´ sorusu bana gelmişti. Yavuz Selim bir şekilde korunacak. Orada bir yapılaşma olmasını istemiyorum. Bu konuda öncülük edeceğimi söyledim. Burada bir yapı olacaksa müze niteliğinde bir yapı olmalı. Burada sadece kültür sanat merkezi olsun dedim. Bunu da cumhurbaşkanımıza ilettik. Meydan olsun istedik. Süreç de bu şekilde devam ediyor." şeklinde konuştu. 

277 VATANDAŞA EVDE BAKIM HİZMETİ

Sosyal belediyeciliğe çok önem verdiklerini kaydeden Başkan Genç, "Bu şehirde yaşlılarımıza da hizmet etmek hem insani hem de ahlaki sorumluluğumuzdur. Şu anda 129 aile toplamda ise 277 vatandaşımıza bizzat evinde hizmet veriyoruz. Bunu artırmayı da düşünüyoruz. Yardıma muhtaç kesimlere yardımlarımızı sürdürüyoruz. Engelli vatandaşlarımızın toplumda asli olarak yaşayabilmeleri için projeler üretiyoruz. Şehrimizde 17 tane engelli derneğimiz var. Ben istiyorum ki bu derneklerimizin fiziksel mekanlarını bir yerde toplayalım. Bunun için de belediyemizin hemen yanında mekanlar yapacağız. Bu sözümüzü vermiştik. Şehit aileleri içinde aynı yerde mekanlar yapıyoruz." sözlerine yer verdi.

Katılımcı belediyecilik anlayışı doğrultusunda sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla birçok kez toplantı yaptıklarını dile getiren Başkan Genç, "Biz, göreve geldikten sonra 85 mahalle muhtarımızı mesai arkadaşımız olarak gördük. Muhtarlarımız ile birlikte 14 kez toplantı yaptık. 10 muhtarlık binasından 6´sını tamamladık. Muhtarlarımıza 38 bilgisayar verdik, 10 tane daha aldık. Elektrik, su, telefon giderlerini de belediyemiz karşılıyor." şeklinde konuştu.

MAYIS´TA ORYANTİRİNG YARIŞMASI YAPILACAK  

Ortahisar´da 6-7 Mayıs tarihlerinde Oryantiring yarışmasının yapılacağını belirten Başkan Genç, "Bu şehir daha çok şey yapılması lazım. Bu şehir daha çoğunu hak ediyor. Şehrimize güzel hizmetler kazandırmak amacında ve arzusunda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Oryantring yarışması 6-7 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Yarışmaya 100-1300 aralığında sporcu katılacak. Türk-İslam mucitlerinin eserlerini sergileyeceğiz. Dünyada 35 ülkede yapıldı. 1001 bir icat sergimiz olacak. Dört ay boyunca sürecek. 700-1700 yılları arası dönemi kapsayan bir sergi olacak. Türk Yıldızları, 20 Ağustos´ta gösteri uçuşu yapacaklar. Bu şehir hepimizin. Bu şehre kim bir çivi çaktıysa Allah ondan razı olsun. Biz de bir çivi çakmaya gayret ediyoruz. Hepimizin katkısıyla beraber çok güzel bir şehir olsun istiyoruz." ifadelerine yer verdi. 

Toplantının son bölümünde  gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başkan Genç, Çukurçayır´daki yapılaşmayla ilgili soruya, "Büyükşehir yapılanmasının en önemli amaçlarından birisi imar bütünlüğü sağlamaktı. Bundan sonraki süreçte bir makro planın olması istiyoruz. Artık planlar net olsun ve plan dışına çıkılmasın. Çukurçayır´da belediyemizin bir plan değişikliği yapması mümkün değil. Başka da yapacağımız bir şey yok. Bizim, Çukurçayır´ın planını değiştirmek gibi bir işlemimiz olmayacak. Biz, bu şehirde yapan değil, yıkan belediye başkanı olacağız demiştik. Bu şehirde, yıkan belediye başkanları konuşulacak. Bu konuda topyekün bir seferberlik olması lazım." diye cevap verdi. 

Turistlere yönelik eğlence mekanlarının olmasıyla ilgili soruya ise Başkan Genç, "Çok çeşitli hizmetlerin yapılması gerektiğini fikrini paylaşıyorum. Bu konuda hizmet çeşitliliği sağlamalıyız." sözleriyle cevap verdi.  Değirmendere Vadisi´nde bulunan kömür ve asfalt şantiyelerinin kaldırılmasıyla ilgili soruya ise Genç, "Bu tesislerin kaldırılıp buranın turizme dönük projelerle donatılmasını istiyoruz. Bu güzel vadiyi turizm projeleriyle donatmalıyız. Buradaki işyerlerinin kaldırılıp başka yerlere taşınması taraftarıyız ama bir yer sıkıntısı var." sözleriyle cevap verdi. 

Birtakım esnafların sokak ve kaldırımları işgal ettiğiyle ilgili soruyu da Genç, "Bazı yerlerin yasal izinleri var. Bazı işyerlerinin ise suistimalleri var. Zabıtalarımız bu konuda denetim yapıyor. Yaptırım uyguladığınız zaman da birkaç hafta sonra aynı şeyleri yapmaya devam ediyor. Ekiplerimiz gerekli cezai müeyyideleri uyguluyor." ifadelerine yer verdi. Genç, doğalgaz kullanımıyla ilgili soruyu ise "Doğalgazın mecburi olması taraftarıyım. Bu konudaki görüşlerimi tekrar yineleyeceğim. Bu konu hepimizi ilgilendiren bir husus." sözleriyle cevaplandırdı. 

Basın müzesi konusunun da gündemlerinde olduğunu belirten Başkan Genç, Milli Eğitim Müdürlüğü ile takas yaparak müzeyi kuracaklarını söyledi. Şehir merkezinde trafik yoğunluğu ve park sorunuyla ilgili soruya ise, "Yoğun trafiği azaltacak adımlar atılıyor. Erdoğdu yolu gibi. Dalçık projeleri yapılıyor. Şunu belirtmek isterim... Merkezin otopark sorununa bir çözüm bulmak amacıyla Büyükşehir´in kamulaştırdığı bir alan var. Bu alanda 750 araç kapasiteli 10 katlı bir otopark yapılacak. Böylece merkezde de bir soluklanma olacak diye düşünüyorum." ifadeleriyle cevapladı. 

Başkan Genç, toplantının son bölümünde Ortahisar Belediyesi´nin faaliyetlerine destek olan milletvekillerine, basın mensuplarına, meclis üyelerine, başkan yardımcılarına ve belediye çalışanlarına teşekkür etti.