FINDIK DONA KALABİLİR!

FINDIK DONA KALABİLİR!

FINDIK DONA KALABİLİR!

FINDIK DONA KALABİLİR!

Ziraat Mühendisi Kuturoğlu; “Orta ve yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışından kaynaklı yaşanabilecek don olayının fındığı olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz.”

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu; “Orta ve yüksek kesimde etkili olan kar yağışından kaynaklı yaşanabilecek don olayının fındığı olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

REKOLTE KAYBI YAŞANABİLİR
Geçtiğimiz hafta içinde akşam saatlerinde başlayan kar yağışının orta ve yüksek kesimlerde etkisini sürdürdüğünü ifade eden Kuturoğlu; “Özellikle Mart ve Nisan ayı bizim için dertli geçiyor. Geçim kaynağımız fındık bu aylarda dondan etkilenebiliyor. Daha önceki senelerde bölgemizde zirai don oldu. Don olunca ürün kaybı oluyor, mahsul yarı yarıya, üçte bire kadar düşebiliyor. Bu da fındık rekoltesinin azalmasına yol açıyor.” diye konuştu.

FINDIK DONDAN OLUMSUZ ETKİLENİR
Aynı zamanda Maçka Orman İşletme Müdürlüğü’nde de Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Kuturoğlu; “Orta ve yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışından kaynaklı yaşanabilecek don olayının fındığı olumsuz etkileyeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü geçen hafta boyunca havaların sıcak gitmesiyle beraber fındıkta çok hızlı bir gelişme olmuş durumda. Bu durumdaki fındık, kar yağışı ve yaşanabilecek don olayından olumsuz etkilenecektir. Bu da büyük oranda orta ve yüksek kesimlerde ürün kayıplarına neden olacaktır. Don olayının etkileri ancak önümüzdeki haftalarda ortaya çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

EN SON 2004’TE YAŞANMIŞTI
Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kar yağışından itibaren gelecek 3 günlük sürede yörede don olayı yaşanabileceği uyarısında bulunduğunu, dolayısıyla fındığın bundan etkilenebileceğini kaydederek; “Bilindiği gibi 2004 yılının Nisan ayında da don felaketi yaşamıştık ve fındık zarar görmüştü. Fındık üreticilerinin 3 gün bahçelerinin durumunu gözlemlemeleri ve gerekli tedbirleri almaları gerek. Umarız bu kar yağışı don olayına neden olmaz” dedi.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ÇÖZÜM ÇOK
Gelişmiş ülkelerde don olayına karşı vantilatör, su fıskiyesi ve bunun gibi sistemler geliştirilmiş olmasına rağmen Türkiye’de fındık tarımında donla mücadelede yapılabilecek fazla bir şey olmadığını dile getiren Kuturoğlu; “Birçok üreticimiz yaşanabilecek afetlere karşı ürün zararlarının karşılanması amacıyla ürünlerini TARSİM Tarım Sigortası ile sigortalattı. Sigortadan zararlar karşılansa da bizim temennimiz ürünlerimizin zarar görmemesidir. Çünkü ülke ekonomisi bu durumdan zarar görür.” şeklinde konuştu.
Fatma KARAHASANOĞLU