?Fındık üretiminde rekoltenin bu yıl bol olmasını bekliyoruz?

?Fındık üretiminde rekoltenin bu yıl bol olmasını bekliyoruz?

Karadeniz Bölgesi´nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığa bu yıl büyük umutlar bağlandı. Geçtiğimiz yıllarda üreticilerin yüzünü güldüremeyen fındıkta küllenme hastalığına rağmen bu yıl Trabzon´un birçok bahçesinde verim ve kalitenin yükseldiği

?Fındık üretiminde rekoltenin bu yıl bol olmasını bekliyoruz?

 

Karadeniz Bölgesi´nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığa bu yıl büyük umutlar bağlandı. Geçtiğimiz yıllarda üreticilerin yüzünü güldüremeyen fındıkta küllenme hastalığına rağmen bu yıl Trabzon´un birçok bahçesinde verim ve kalitenin yükseldiği gözlendi.

 

 

                   Ziraat Mühendisler Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, küllenme hastalığının verim ve kaliteyi etkilediğini ancak fındık üreticisinin verimli bir sezon için umudunu koruduğunu söyledi. Kuturoğlu ?Bölge insanımız için fındık kara elmas niteliğinde önemli bir üründür. Çiftçimiz tüm umutlarını, beklentilerini ve yapacakları fındığın bol ve bereketli olmasına bağlar.  Son yıllarda özellikle fındıkta büyük gelişmeler kat etmekteyiz. Ancak bunlar bizim için yeterli değil. İklimler değişiyor o halde fındık tarımı da değişmeli. Artık iyi çeşitlerden modern bahçeler kurmak vakti gelmiştir. Damla sulama sistemine biran önce geçmemiz gerekiyor. Bölgemizde yağışlarla beraber sulamaya ihtiyaç olmadığı söylense de Haziran ve Temmuz  aylarında özellikle fındıkların gelişim dönemlerinde sulamada ciddi sıkıntılarla karşılaşmaktayız. Şuanda devletimizin sulama sistemleri ile ilgili yüzde 50 hibe desteklemeleri bulunmaktadır. Fındığı geçen yıl ile kıyasladığımızda İlçemizde bulunan 3645 ha. alanda önemli ölçüde verim artışını gözlemlemiş durumdayız. Bizim için son yıllarda özellikle fındıkta küllenme hastalığı verim ve kaliteyi etkilemektedir. Bunun için bizlere ve çiftçilerimize büyük görev düşmektedir. Öncelikli olarak fındık ocaklarında iyi bir havalandırma için dal seyreltmesi ve fındık altı otlarının biçilerek ortamdan uzaklaşması hastalığın gelişimini yavaşlatacaktır. Dedi.