EYLÜL AYINDA YENİ İNŞAATLARA YENİ STANDARTLAR GELİYOR

EYLÜL AYINDA YENİ İNŞAATLARA YENİ STANDARTLAR GELİYOR

Emlak ve inşaat sektörüne Eylül ayından itibaren getirilecek olan yeni standartlar hem hayat kalitesinin yükseltilmesini hem de olası depremin yıkıcı etkilerinin azaltılmasını hedefliyor.

EYLÜL AYINDA YENİ İNŞAATLARA YENİ STANDARTLAR GELİYOR

 

Emlak ve inşaat sektörüne Eylül ayından itibaren getirilecek olan yeni standartlar hem hayat kalitesinin yükseltilmesini hem de olası depremin yıkıcı etkilerinin azaltılmasını hedefliyor.

 

Maliyetleri yükselten ve emlak satışlarında fiyatların yükselmesini beraberinde getirecek olan 3 (üç) yeni uygulama Eylül 2017´den itibaren devreye giriyor. Bunlardan ilki TS EN 81-77 Deprem Standardıdır. Bu standart, asansörlerin hareketli parçalarının deprem esnasında yolculara veya binaya olası zararlar vermelerini engellemeyi hedeflemiş olup onlarca ek parametreyi zorunlu hale getiriyor. Özellikle Kentsel Dönüşümün etkisiyle çok katlı binalarla örülü yeni görünüme bürünen kent merkezlerinde tüm binalar bu standarda uymak zorunda olacak.

TGM TREND Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan ERİLKUN bu uygulamanın çok yerinde bir uygulama olduğunu şu sözlerle değerlendirdi:. Türkiye´de yapı kalitesi sadece kullanılan malzeme ve binanın yaşı ile değerlendiriliyor. Bu son derece yanlıştır. Bir yapının kalitesi kullanılan malzemeden işçiliğe ve hatta çevre düzenlemesine varıncaya kadar yüzlerce parametrenin değerlendirilmesini gerekli kılar. Onların en önemlilerinden biri de asansördür. Yüzlerce insanın kullandığı yapıdaki taşıyıcı sistemin tüm ihtiyacı en iyi ve en güvenli şekilde karşılayabilmesi gerekir. Bu nedenle getirilen kalite standardı çok yerinde bir uygulamadır

 

Yapılara getirilecek olan diğer iki standart ise Eylül 2017 sonunda yürürlüğe girecek olan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile başlayacak. Yeni uygulama ile bu güne kadar uygulanan her 3 (üç) daireye 1 (bir) otopark kriteri her daireye 1 (bir) otopark şeklinde değiştirilecek ve yeni inşaat alanının toplam arsa alanının % 40´ını aşmaması şartı kaldırılacak. Bu iki uygulama konusunda bilgi veren TGM TREND Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan ERİLKUN şunları söyledi: Bugüne kadar inşa edilen yapılarda 3 (üç) daireye 1 (bir) otopark yeterli görülüyordu. Yeni yapılarda her daireye 20 (yirmi) metrekare büyüklüğünde 1 (bir) otopark zorunluluğu getiriliyor. Bu konuya o denli detaylı yer veriliyor ki özellikle lüks konutlarda her daireye 2 (iki) yada 3 (üç) araçlık yer yapılması halinde ekstra alan emsal harici sayılıyor ve bu alan belediyeye ödenen harici alan vergisinin kapsamından çıkarılıyor. Bu uygulama kentteki otopark sorununu büyük ölçüde giderecektir.  Zira mevcut binalarda yaşanan 1/3 oranlı otopark problemi yol kenarlarında araçlardan ötürü trafik sorununu da beraberinde getiriyordu. Öte yandan özellikle arsa arazinin sınırlı olduğu bölgelerde sıkıntı yaratan, inşaatın arsa alanının %40´ını geçmemesi şartının kaldırılmasıyla artık yeni şehirleşmede dikey değil yatay yapılaşma öne çıkacaktır. Çekme mesafeleri ve yan binaya yaklaşma mesafesine uyulmak kaydıyla taban alanının arsa büyüklüğüne oranlama sınırı olmaksızın inşaat yapılması, yamaç alanlardaki yapılarda kademeli inşaat yapılmasıyla beraber yatay ve bir o kadar da silueti düzgün yapılaşmayı sağlayacak, semtin dokusunu bozmadan geliştirmeyi beraberinde getirecektir.

TGM TREND GAYRİMENKUL hakkında: Türkiye´nin en köklü kurumlarından olan ve inşaat başta olmak üzere onlarca alanda faaliyet gösteren AYDIN HOLDİNG tarafından kurulan TGM TREND Gayrimenkul, İstanbul Hadımköy, İstanbul Ümraniye Şerifali, İstanbul Pendik Kurtköy, İzmir Karşıyaka, İzmir Gaziemir, Bursa İnegöl, Eskişehir, Afyonkarahisar, Konya Selçuklu, Konya Selçuklu Bulvar, Mersin Çarşı, Diyarbakır, Ordu, Trabzon ve Kıbrıs Girne´de bulunan 15 (onbeş) bayisi ile hizmet ağını sürekli büyütmektedir. Yalnızca alım-satım ve kiralama hizmetleri ile sınırlı kalmayan, sigortadan fatura ödemeye kadar her türlü ihtiyaca anında yanıt verebilen TGM TREND Gayrimenkul Bayileri, her alanda çözüm merkezi olarak hizmet vermektedirler.