ERKEN TEŞHİS İLE HAYATA BAĞLAN

ERKEN TEŞHİS İLE HAYATA BAĞLAN

Meme Kanserine dikkat çekmek ve erken tanıya yönlendirmek için mutfakta bir araya geldiler

ERKEN TEŞHİS İLE HAYATA BAĞLAN

 

Meme Kanserine dikkat çekmek ve erken tanıya yönlendirmek için mutfakta bir araya geldiler

 

         2017 Pink October yani ?Pembe Ekim? projesi ile insanları erken teşhise yönlendirmek ve korkularından kurtulmaları amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Sera Gölü´nde bir etkinlik düzenlendi.

           Düzenlenen etkinliğe Valimiz Yücel Yavuz´un eşi Şengül Yavuz, gönül elçileri ve çok sayıda kişi katıldı.

 Bayan Yavuz böyle bir projesinin içinde olmaktan dolayı on derece mutlu olduğunu söyleyerek; ? Hikâyesi olan insanların birbirlerini bulmaları ve bu hikâyelerden en iyi sonuçları çıkarmaları bir örnek oluşturmak için en iyi yöntemdir. Pink October yani Pembe Ekim´de insanları kanser korkusundan kurtarmak için bu hikâyeleri farklı konseptlerde sunmak erken tanı oranımızı daha da arttıracaktır? dedi. 

           Proje ile ilgili açıklama yapan Doktor Eda Küçüktülü; ? ?Farkındalık için bizde varız? Doktor Küçüktülü açıklamasında amaçlarının erken teşhis ile farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek şunları kaydetti; ?Her 7-8 kadından biri ve bu orana göre 100 kişiden biri Meme kanseri olacaksa bu insanları erken yakalayıp tedavi edebilmek için son teknoloji tedavilerden daha da önemlisi farkındalık yaratmaktır. Bu farkındalığı da en iyi yaratacak olan bu hastalığı yaşayıp, ondan kurtulan kişilerdir. 2017 Pink October´da yaşamın içinden, gastronomi mutfağından kanserle savaşıp onu mağlup eden kişiler olarak birer mutfak şefine büründüler. En çok kullandığımız yer olan mutfağımızdan en bilinen geleneğimiz olan aşureye uzandılar ve bu âdeti de pembe kurdele ile farkındalıkla taçlandırdılar. Ve bu marifetli ellere destek olan Trabzon´umuzun Hanımefendisi Sayın Şengül Yavuz ile "yaşamın içinden farkındalık için biz de varız" dediler. Yaptıkları bu aşureleri de Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Meme Hastalıkları Polikliniği´nde hastalarımıza 30-10-2017 tarihinde dağıtarak paylaşmanın ve birlik/beraberliğin simgesi olan bir geleneği farkındalık için kullanacaklarını bildirdiler. Bundan sonra da Sayın Şengül Yavuz´un önderliğinde, "sadece kendimiz değil yakın çevremizdeki komşularımızın da kapısını çalıp erken teşhise gidiyoruz" cümlesini halkın hafızasına kaydedecekler.? 

        ?Her aktivite çok önemli? ?Meme kanseri erken yakalandığında tedavi edilebilir kanserlerden olduğu için bu konudaki farkındalığı arttırmak adına Pembe Ekim´de insanları erken teşhise yönlendiren her aktivite "bir yaşama  katkı sağlayacağından" çok kıymetlidir? diyen Doktor Küçüktülü; Ülkemizde Sağlık Bakanlığı Hastanesi´nde ilk kez 2015 yılında kurulan Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Meme Hastalıkları Polikliniği bünyesinde  yine bu desteğin en iyi örneklerindendir. Bölgemizde kurulan Doğu Karadeniz Meme Hastalıkları Derneği ile Türk Hava Yolları ortak projesi olan "Gökyüzünde Hayat İzi" kapsamında açılan Meme Hastalıkları Polikliniğine her geçen gün başvuran ve erken tanı alan hasta sayısı artmaktadır. Yine bu polikliniğin ardından bölgemizde ilk Meme yeniden kurma ameliyatları Prof. Dr. Uzer Küçüktülü tarafından yapılmaya başlanmıştır. Böylece hastalarımız organ kaybı yaşamadan, yaşam kalitesi bozulmadan kanserden kür elde etme şansı kazandı? dedi.