ÇOCUKLARIMIZ GELECEĞİMİZDİR!

ÇOCUKLARIMIZ GELECEĞİMİZDİR!

İlköğretim Haftası töreninde konuşan Milli Eğitim Müdürü Topal, öğretmenlerin üstlendiği misyona dikkat çekerken, velilere de önemli tavsiyelerde bulundu.

ÇOCUKLARIMIZ GELECEĞİMİZDİR!

İlköğretim Haftası töreninde konuşan Milli Eğitim Müdürü Topal, öğretmenlerin üstlendiği misyona dikkat çekerken, velilere de önemli tavsiyelerde bulundu.

İlköğretim Haftası tüm yurtta ve Trabzon´da olduğu gibi ilçemiz Maçka´da da düzenlenen bir törenle kutlandı. Maçka Milli Eğitim Müdürü Orhan Topal ile CE-Zİ-NE Kardeşler İlkokulu Müdürü İrfan Topal´ın ev sahipliğinde gerçekleşen kutlama törenine Maçka Kaymakamı Orhan Aktürk, Belediye Başkanı Koray Koçhan, Maçka Jandarma Komutan vekili Binbaşı Beytullah Gelir, Maçka İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Ogün Algan ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.
İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından yaptığı konuşmada 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı´nın Maçka´da 3300 öğrenci ve 350 öğretmen ile başladığını belirten Maçka Milli Eğitim Müdürü Orhan Topal, velilere, öğretmen ve öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada önemli noktalara temas etti. Eğitimin öncelikle çocukları hayata hazırlamayı hedeflemesi gerektiğini, bu bakımdan hayat başarısının okul başarısından daha önemli olduğunun altını çizen Milli Eğitim Müdürü Orhan Topal; ?Bu bakımdan çocuklarımıza her şart ve koşulda ayakta kalmayı, yıkılmamayı ve mücadele etmeyi öğretmeliyiz. Zira çocukları bizim şimdimizdir geleceğimiz değil. Şimdi yoksa gelecek de yoktur. Bu yüzden eğitim projesinin asıl hedefi çocukları ve gençleri hayata hazırlamak ve olgunlaştırmak olmalıdır.? dedi.

ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ!
Çocukları hayata hazırlamak noktasında verilecek eğitimin önemine değinen Müdür Topal; ?Üniversiteden mezun olduğu gün yüzme bilmediği için girdiği gölde boğulan, trafik kurallarına uymadığı için trafik kazasına kurban giden, ciddi bir kişilik, irade ve sorumluluk eğitimi almadığı için girdiği alkol komasında kaybettiğimiz gencecik insanlarımız bizim insanlarımızdır. Sağlıklı hobiler edindiremediğimiz ve boş zaman değerlendirme alışkanlığı kazandıramadığımız için kahve köşelerinde loş ışıklı internet kafelerde, izbe sokak başlarında sürünmeye terk ettiğimiz çocuklarımıza sahip çıkmak zorundayız.? derken, uyuşturucu tehdidine de dikkat çekti.

ÇOCUĞUNUZLA KONUŞUN!
Velilerin ?Benim çocuğum asla böyle bir şey yapmaz? deme hatasına düşmeden çocuklarına sahip çıkmalarını, onlarla hemen her konuda konuşmalarını isteyen Milli Eğitim Müdürü Topal, bunun içinde çocuğun küçükten itibaren dinlenmesi tavsiyesinde bulundu.
Ebeveynlerin çocuklarının anlattığı her şeyi dinlemelerini isteyen Topal, ?Eğer küçüklüğünde size anlattığı küçük şeyleri dinlemezseniz, büyüdüğünde de size büyük şeyleri anlatmayacaktır. Çocuk büyütmek ile çocuk eğitmek arasındaki farkı o çocuk insan içine çıktığı zaman anlayacaksınız.? ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR; ANNE BABALARININ AÇIĞA ÇIKMIŞ SIRRIDIR!
Maçka Milli Eğitim Müdürü Topal, sözlerini şöyle sürdürdü; ?Lütfen, çocuklarınızın her istediğini yapmayın. Ama lütfen o isteğini neden gerçekleştirmediğinizi onun anlayabileceği bir dilde ona açıklayın. Her çocuk delidir, akıllı çocuk yoktur.  Deli olmak zorundadır ki gelişimi sürsün. Bir çocuk, koltukların üstünde zıplamıyorsa ortada bir problem vardır. Bir çocuk camide bir o yana bir bu yana koşamıyorsa orada işler yolunda gitmiyor demektir. Koşarken düştüğünde kendi acısına ağlamak yerine, dönüp anne babasına, ?kızacaklar mı?´ diye bakıyorsa durum içler acısıdır. Çocuksu coşkusu yok edilmiş demektir.
Çocuklar yaramaz, haylaz hâttâ uslanmaz da olabilir. Lakin yeryüzündeki hiçbir çocuğu ?Senden adam olmaz´ diyerek adam edemezsiniz. Çocuklarıyla ?Çok akıllı, çok usludur´ diye övünen yetişkinler, lütfen bu trajik uykudan uyanın..! Çünkü bütün çocuklar anne babalarının açığa çıkmış sırrıdır. Bu yüzden çocuklarınıza daha fazla zaman ayırın. Bir çocuğun kalbine giden yol oyuncakçıdan değil, onunla konuşulan ve yeri geldiğinde oyun arkadaşlığı yapılan bir ev ortamıdır. Çocuklarınızı sevin, onlara sarılın ve onlara insan olmayı öğretin ki büyüdüklerinde her şeyin ederini değil, değerini bilsinler. Değerli veliler, çocuğunuzun sırtına çantasını, cebine harçlığını koymakla göreviniz bitmiyor. Çocuğunuzun ders içi ve ders dışı zamanlarını nasıl geçirdiğini mutlaka onunla paylaşmalısınız. Eve geç geliyorsa geldiği saate kadar nerede ne şekilde ve kimlerle vakit geçirdiğini mutlaka sorgulamalısınız. Bu anlamda sizlerin görevi çocuğu sadece okula göndermek değildir. Okulla sürekli iletişim halinde olup okula emanet ettiğiniz çocuğunuzun akıbetini mutlaka takip etmelisiniz. Her veli okulu çocuğunun evi, sınıfı da odası olarak görmelidir. Kendi evi ve odasına gösterdiği hassasiyeti çocuğunun okulu ve odasına da göstermelidir.?

ÖĞRETMENLİK KOLAY DEĞİL!
Konuşmasında öğretmenlere de hitap eden Maçka Milli Eğitim Müdürü Orhan Topal, öğretmenin bir ülkenin geleceğinde çok büyük rolü olduğunu belirterek; ?Bir ülkenin geleceği o ülke insanının göreceği eğitime bağlıdır. Öğretmenlik, öyle dışarıdan görülüp rahatça eleştirildiği gibi kolay bir meslek de değildir! Arı, çiçeğe konan tek böcek değildir. Yalnız ondan bal yapmayı becerebilen tek varlıktır. Çiçek için bal arısı ne ise, öğrenci için de öğretmen odur!? dedi. Öğretmenlerden öğrencilerine sadece akademik bilgileri değil hayatı da öğretmelerini isteyen Milli Eğitim Müdürü Topal, bu anlamda öğretmekten daha çok eğitime önem vermeleri çağrısında bulundu.

BELA KAZANDIRMAKLA EŞDEĞER!
?Öğrencilerinize ahlak, erdem, dürüstlük, milli ve manevi değerlerin vazgeçilmez olduğunu öğretin? diyen Topal, bir insanı ahlaken eğitmeden sadece zihnen eğitmenin topluma bela kazandırmakla eşdeğer olduğunu söyledi. Öğretmenlerden sadece öğrencilerini eğitmeyi değil kendilerini de geliştirmelerini isteyen Maçka Milli Eğitim Müdürü; ?Bu anlamda kendinizi de çağın gereklerine ve değişen eğitim müfredatlarına göre de yenileyin. Zira öğrenmek akıntıya karşı yüzmek gibidir. Eğer ilerleyemezseniz, gerilersiniz.? ifadelerini kullandı.

BAŞARACAĞINIZA İNANIN!
Çocuklara hitaben yaptığı konuşmada ise Mustafa Kemal Atatürk´ün ?Başarı başaracağım diye başlayanın ve başardım diyebilenindir.? Sözünü hatırlatan Milli Eğitim Müdürü Orhan Topal, öğrencilerden başarısızlığı değil, başarıyı düşünmelerini istedi. Tören, Şehit Eren Bülbül anısına hazırlanan şiiri okulun minik öğrencileri seslendirmesi ve Kaymakam Orhan Aktürk´e eğitim camiası adına hoş geldiniz çiçeğinin takdimiyle sona erdi.
Ali TİRİTOĞLU