BİR GÜN DE OLSA BIRAKIN

BİR GÜN DE OLSA BIRAKIN

BİR GÜN DE OLSA BIRAKIN

BİR GÜN DE OLSA BIRAKIN

İl Sağlık Müdürlüğü, ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde yayımladığı mesajda, mücadelenin bir gün de olsa sigarayı bırakmakla başlatılacağının altını çizdi.

‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, “Sağlıklı Bir Hayat Sizin Elinizde” sloganıyla yayımladığı mesajda, sigarayı bırakmanın insanın kendi iradesinde olduğuna vurgu yaptı.

SAĞLIKLI BİR HAYAT SİZİN ELİNİZDE!
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, yayımladığı mesajda 9 Şubat tarihinin önemine değindi.
Mesajda şu ifadelere yer verildi;
“Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele konusunda, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat  ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak anılmaktadır.


HER TÜRLÜ HASTALIĞIN BAŞ SEBEBİ; “SİGARA”
Sigara kullanımı başta akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) olmak üzere diğer kanser türlerinin gelişiminde temel etkendir. Sigara kullanımı en önemli “önlenebilir” ölüm nedenidir. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır.

KENDİNİZİ SUÇLAMADAN ÖNCE MÜCADELE EDİN
Eğer sigara kullanıyorsanız, öncelikle bunun bir hastalık olduğunu kabul etmelisiniz. Sigarayı bırakmak istiyor ancak başarısız olacağınız korkusu ile vazgeçiyorsanız ya da bırakmayı deneyip zorlanıyorsanız kendinizi yargılamadan, suçlamadan mücadele etmeyi seçmelisiniz. Bu yaşadıklarınız “iradesizlik” değil, nikotin bağımlılığının beklenen bir sonucudur. Bu süreci bir iyileşme süreci olarak kabul etmeli, destek almalı ve kararlılıkla mücadelenizi devam ettirmelisiniz. Size yardımcı olacak bir “Sigara Bırakma Polikliniğine” başvurabilirsiniz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayabilir, yardım alabilirsiniz.”

BİLİNÇ YOKSA KANUNLAR İŞE YARAMAZ
Sigarayla mücadele noktasında devletin çıkardığı kanunların etkili olmakla birlikte toplumda gerekli farkındalık ve bilincin oluşturulamaması durumunda yetersiz kalacağına işaret edilen mesaj şöyle devam etti;
“Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun’ sigara ile mücadelede önemli bir aşamadır. Dumansız hava sahası konusunda halkımızda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. 4207 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olarak kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi durumunda vatandaşlarımızın ALO 184 SABİM, ALO 155 Polis, ALO 156 Jandarmayı arayarak veya ‘Yeşil Dedektör’ isimli akıllı telefon uygulaması ile yasanın uygulanmasına destek vermelerini bekliyoruz.
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızı sigarayı bırakmaya, fiziksel aktiviteye ve sağlıklı beslenmeye davet ediyoruz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmayı ertelemeyin, sağlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeyin. Şimdi karar alın ve hemen uygulamaya başlayın. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır. Kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın.”