?BELEDİYECİLİK KAMUSAL BİR HİZMETTİR?

?BELEDİYECİLİK KAMUSAL BİR HİZMETTİR?

Bireysel olmayıp, toplum faydasına çıkacak tüm kararlara destek vereceklerini belirten CHP İlçe Başkanı Göktürk; ?Belediyecilik kamusal bir hizmettir!?

?BELEDİYECİLİK KAMUSAL BİR HİZMETTİR?

Bireysel olmayıp, toplum faydasına çıkacak tüm kararlara destek vereceklerini belirten CHP İlçe Başkanı Göktürk; ?Belediyecilik kamusal bir hizmettir!?

31 Mart´ta gerçekleşen Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Maçka İlçe Başkanı Nihan Göktürk, temennilerinin ekip çalışması içinde tüm Maçka halkının istekleri doğrultusunda verimli hizmetler verilmesini sağlamak olduğunu belirtti.
Seçilen herkese bireysel olmayıp, halkın faydasını gözetecek tüm kararlarında destek vereceklerinin altını çizen Başkan Göktürk; ?Belediyecilik kamusal bir hizmettir!? dedi.

?BİZE DENETLEME GÖREVİ VERİLDİ?
CHP Maçka İlçe Başkanı Nihan Göktürk, söz konusu açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ?Bir seçim süreci geçirdik, oylarımız azımsanmayacak oranda arttı. Bir kişi Büyükşehir meclisinde olmak üzere 4 kişi meclis üyesi olarak görev aldık. Maçka halkı bize denetleme görevini verdi. Seçilen tüm arkadaşlara başarılar dileriz. Temennimiz bir ekip çalışması ile tüm Maçka halkının istekleri doğrultusunda verimli hizmetler verilmesini sağlamaktır. Seçilen tüm arkadaşlarımıza bireysel olmayan, halkın faydasına olan tüm kararlarda destek vereceğimizi belirtmek isterim.

?DEMOKRATİK DENETİM ŞART?
Belediyecilik kamusal bir hizmettir. Yerel kamusal hizmetlerin en yüksek yurttaş katılımıyla ve en saydam yöntemlerle halka ulaştırılması gerekmektedir. Tabii bunun için de katılımcılık kanallarının güçlü olması, demokratik denetim olanaklarının varlığı temel koşuldur.
Maçka Belediyesine bağlı kurulan Maçka-Bel´in belediyeye borçlarıyla birlikte devri kararı alındı. Fakat bu devrin içeriği devrin neye ilişkin olduğu, borç olup olmadığı hakkında bilgi verilmeden, sorulduğunda ise açıklama yapılmadan alınan kararda CHP grubu ret oyu vermek durumunda kalmıştır. Yine, belediyenin 2018 yılı faaliyet raporları ve bir kısım taşınmazların satışları Mayıs ayında meclis gündemine geldi. Partimizde meclis üyelerimizle yapmış olduğumuz grup toplantımızda faaliyet raporlarını incelediğimizde denetlenebilir olmadığını gördük, açıklama istenildiğinde ise açıklama yapılmamıştır. Örneğin sorularımızdan bir tanesi; ?Kendi bünyesinde araç parkı olduğunu belirten belediyemiz neden iş makinası kiralar ve kira bedeli olarak bir yılda 843.814,00-TL kira ödeme ihtiyacı duyar?´ oldu. Ancak yine cevap alamadık.

?SATIŞLAR HALKA SORULMALI?
Satışı yapılacak gayrimenkullerin açıklaması gündem içeriğine koyulmadığından grup toplantımızda tartışamadık. Belediye Meclis üyeleri toplantısında sadece iki adet taşınmaz belirtilmiştir ve Esiroğlu Mahallesi dükkân ve kâgir karakol binası ile bahçesinin satışı gündeme getirilmiştir. İki satışa da CHP grubumuz ret oyu vermiştir.
Hamsiköy mahallesi bina ve arsa meclis satışı meclis gündemine gelmeden kanuna aykırı olarak ihaleye çıkarılmıştır. Belirtilen taşınmazların bedelleri çok düşük belirlenmiştir. Belediye encümenlerine verilen görev layıkıyla Maçka halkının iradesi doğrultusunda kullanılmalıdır. Encümence belirlenen ihale bedellerinin belediyeyi zarara uğratmayacak ölçü ve kriterde olması yasal bir zorunluluktur.  Bu binalar belediye adına olsa da kamu malıdır, yani Maçka halkınındır. Halka hizmet verilecek ek hizmet binası olarak değerlendirilebilecek taşınmazlar, her türlü kooperatifçiliğe hizmet verebileceği gibi, eğitim ve öğretim evlerine dönüştürülerek de değerlendirilebilir. Satışların yapılması durumunda halka geri dönüşümü olmayacak, satıştan alınan bedelin nereye harcandığı anlaşılamayacak, denetimden uzak olacağı açıktır. Belediye yapacağı satışların tamamını halka sormalıdır. En demokratik ve kabul edilebilirliği yüksek olan etkili yol halk oylaması veya referandumdur. Bu görevlerini yerine getirdiği takdirde adil ve eşit şekilde yöneticilikten bahsedilecektir. Halkın katılımının sağlanması adına özellikle mahalle halkını ilgilendiren satışlarda o yöre halkının iradesine başvurulması gerekmektedir.

?GÜNDEM KONULARI ŞEFFAF OLMALI?
Yine Meclis toplantısında CHP grubu adına Ali Osman Aydın tarafından meclise sunulan belediye çalışanlarının sosyal denge tazminatlarının ödenmesine ve Çatak Mahallesi yol ayrımından Yukarıköy, Kiremitliye mezarlık istikametinde bozulan yolun yapımına ilişkin önergelerimiz AKP li meclis üyelerinin oy çokluğu ile reddedilmiştir.
Belediyenin meclis üyelerimize gönderdiği gündem konularının açıklayıcı, denetime elverişli,   demokratik bir dil kullanılarak şeffaflaştırılmasını, Maçka halkının istekleri doğrultusunda katılımcı belediyecilik anlayışını içerir kararlar alınmasını, eminim bizim beklediğimiz gibi Maçka halkı da bekliyordur.?