Kuturoğlu, fındık üreticilerini uyardı

Kuturoğlu, fındık üreticilerini uyardı

Kuturoğlu, fındık üreticilerini uyardı Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, açıklanan fındık hasat tarihlerine uyulmasını istedi

 

 

Kuturoğlu, fındık üreticilerini uyardı

 

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, açıklanan fındık hasat tarihlerine uyulmasını istedi

 

             Ziraat Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu, açıklanan fındık hasat tarihleri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Kuturoğlu ?Karadeniz deyince akla gelen ilk isim Karadeniz´in kahverengi altını fındıktır. Karadeniz´de birçok kişi hayatını fındık üretimiyle geçirmektedir. Fakat her ne kadar fındık üreticisi olsanız da mutlaka üretimde dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Bunlardan bir tanesi ve oldukça önemlisi fındığın zamanından önce ve sonra hasat edilmesidir. Fındığın erken hasat edilmesi demek verimin düşmesi demektir. O yüzden fındıkta diğer meyveler gibi zamanında hasat, olası olumsuzluklarla karşılanmaması için önem taşımaktadır.

               Fındık hasadının tüm meyve türlerinde olduğu gibi zamanında yapılması uyarısında bulunan Kuturoğlu ?fındık hasadının erken ya da geç yapılması üreticinin zararınadır. Fındığın tam zamanında hasat edilmesi çok önem arz ediyor.? şeklinde konuştu.

Bir dekar fındık bahçesinden 150 kilogram fındık elde ediliyorsa, hasadın erken yapılmasına bağlı olarak verimin 20-30 kilogram düşebildiğini vurgulayan Kuturoğlu, fındık tam içini doldurmadığından meyve kalitesinin de etkilediğini kaydetti.

                 Kuturoğlu, en önemli faktörün buruşuk iç oranı olduğu vurgulayarak, ?Erken hasatla beraber fındıkta buruşuk iç oranı artmış oluyor. Fındıkta özellikle dolgun iç oranının yüksek ve kaliteli olması istenir. Buruşuk içli fındıklarla dolgun içli fındıklar farklı fiyatlardan satılmaktadır. Eğer üretici zamanından önce hasat yaparsa hem verim kaybına uğrayacak hem de ürününü istediği fiyattan satamayacak.? ifadelerini kullandı.

                  Erken hasat edilen fındığın dalından zor koparıldığını,  fındık dallarının bu sırada çok ciddi zarara uğradığını söyleyen Kuturoğlu, ?Erken hasat esnasında fındığın dalından koparılması daha güç olmaktadır. Fındığın dala tutunması güçlü olduğundan dala her türlü zarar verilebilir. Üreticilerimizin gelecek sezonu da düşünerek bu durumu da önemsemesi gereklidir.? değerlendirmesinde bulundu. Beş gün önce hasat edilen ile 10 gün önce hasat edilen fındık arasında çok ciddi fark var. Üretici hasadı ne kadar erken yaparsa o kadar az para kazanacak ama hasadı zamanında yapan üretici diğer üreticiye oranla daha fazla para kazanacak. Çünkü erken toplanan fındığın randımanı düşük olacak. Bu bir gerçek. Üreticilerden beklentimiz bu gerçeği görsünler ve Bakanlığın açıkladığı takvimlere göre hasada başlasınlar. Üreticilerimiz kesinlikle çotanakların dalında olgunlaşmasını beklesinler. Hasat dönemi sıcak havada olduğundan toplanan fındık harmana geldiği zaman bir anda suyunu çekiyor ve sonucunda kalite ve verim düşüklüğü meydana geliyor.?

               Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklanan tarihlere uyulmasında son derece yarar olacaktır. Çünkü geçmiş yıllarda çok erken hasada bağlı olarak fındıkta kalite düşüşü çok yaşanmıştır. Aynı durumu yaşamamak adına üreticilerimizin duyarlı olmalarını istiyoruz.? dedi.