İHRACATTA ARTIŞ VAR!

İHRACATTA ARTIŞ VAR!

Doğu Karadeniz´de, bu yılın Ocak-Nisan ayları arasındaki ihracatta geçen yıla oranla artış yaşandığını belirten Gürdoğan, Rusya´daki ambargonun kaldırılmasını beklediklerini kaydetti.

İHRACATTA ARTIŞ VAR!

Doğu Karadeniz´de, bu yılın Ocak-Nisan ayları arasındaki ihracatta geçen yıla oranla artış yaşandığını belirten Gürdoğan, Rusya´daki ambargonun kaldırılmasını beklediklerini kaydetti.

Doğu Karadeniz´de, bu yılın Ocak-Nisan ayları arasında gerçekleştirilen ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artış yaşandığı bildirildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı açıklamada, sorumluluk alanlarındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane´den 2017 yılının Ocak ve Nisan aylarında 475 milyon 374 bin 949 dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirtti.
Bölgede geçen yıl aynı dönemde 468 milyon 866 bin 611 dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan Gürdoğan, bu yıl Ocak ve Nisan aylarında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 arttığını kaydetti.

BİRİNCİLİK YİNE FINDIĞIN!
Ocak ve Nisan aylarındaki ihracat ürün sıralamasında 310 milyon 610 bin 238 dolarlık fındık ve mamullerinin birinci, 64 milyon 671 bin 767 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve ve sebze ürünlerinin ikinci, 45 milyon 266 bin 526 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünlerinin ise üçüncü sırayı aldığını belirten Gürdoğan, şu ifadelere yer verdi;
Doğu Karadeniz´den 2017´nin ilk dört ayında 98 ülkeye ihracat yapılmıştır. En fazla ihracat sırasıyla İtalya, Almanya, Fransa, Gürcistan ve Rusya Federasyonu´na yapılmıştır. En çok ihracatın yapıldığı bu ülkelerden de Fransa ve Gürcistan´a yönelik ihracatta düşüş yaşanırken, İtalya´ya yüzde 2, Almanya´ya yüzde 3 ve Rusya´ya yapılan ihracatta ise yüzde 45 oranında artış yaşanmıştır.
Erdoğan, Putin görüşmesinden beklentimiz, ihracatta her ne kadar artış hızı yavaşlamasına rağmen gelecek aylarda, yüksek oranlı artış hızına tekrar dönüleceğini umut etmekteyiz. Özellikle referandum sürecinin tamamlanması sonrasında piyasaların beklemiş olduğu istikrar ortamının oluşması, bütün hızıyla hükümetimizin de ekonomik reformlara odaklanarak iş âleminin ve ihracatçımızın beklediği reformların hızlı ve kararlı bir şekilde uygulamaya koyacak olmasının oluşturacağı olumlu hava aynen ihracatımıza da olumlu yansıyacaktır. En önemli beklentilerimizden olan bürokrasi ayağında yaşanan ve 1930´lardan kalma gereksiz ve hiçbir amacı bulunmayan izin prosedürlerinden kaynaklı sorunların yeni uyum yasaları ile ortadan kaldırılması, bürokrasinin müşteri memnuniyeti ve vatandaşın emrinde, hizmetinde olma misyonuna dönüş yapması, iş âleminin en öncelikli beklentileri arasında bulunmaktadır.

İŞADAMLARININ BEKLENTİSİ!
Son günlerde özellikle ihracatçının en önemli finansman kaynağı olan Eximbank kredilerindeki kredi tahsislerinin çok daha hızlı bir şekilde ve önceden olduğu gibi üç iş günü içinde yerine getirilmesine dikkat çeken Gürdoğan, Eximbank´a gerekli kaynak tahsislerinin yapılması ile ihracatın büyük bir sıçrama yapacağını dile getirdi. Bölge ihracatı açısından önemli pazarlar arasında yer alan Rusya Federasyonu´nun bir kısım yaş meyve sebze ürünlerine ambargo uygulamaya devam ettiğini belirten DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ambargonun tamamen kaldırılmasını ümit ettiklerini ifade etti.
Gürdoğan; ?Ambargonun, Sayın Cumhurbaşkanı´mızın Rusya Devlet Başkanı ile yapacağı görüşme sonrası kaldırılmasının kuvvetle muhtemel olması ihracatımız açısından en fazla önemsediğimiz konuların başında yer almaktadır.? dedi.