Çelik, Lozan´ı anlattı

Çelik, Lozan´ı anlattı

Ortahisar Belediyesi ile Yeniden Diriliş 2023 Derneği´nin ortaklaşa düzenlediği ´Lozan Gerçekleri ve Anayasa Değişikliği´ konulu konferans Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi.

Çelik, Lozan´ı anlattı

 

Ortahisar Belediyesi ile Yeniden Diriliş 2023 Derneği´nin ortaklaşa düzenlediği ´Lozan Gerçekleri ve Anayasa Değişikliği´ konulu konferans Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi.

             Konferansın açılış konuşmasını yapan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, 1914-1922 yılları arasında Anadolu coğrafyasında ve Ortadoğu´da yapılanların yeniden hayata geçirilmek istendiğini söyledi. Türkiye´nin yürüyüşüne katkı sağlamak için herkesin bir araya gelerek kenetlenmesi gerektiğini kaydeden Başkan Genç, "Türk milleti, kendi asaletinden aldığı sorumlulukla ve inancının bu millete verdiği sorumlulukla beraber üzerindeki ataleti atmış, tabiri caizse küllerinden yeniden doğmuş ve dünyaya bir şeyler söylemeye başlamış. 1915-1916´larda yapılanların yeniden hayata geçirilmeye çalışılmasından dolayı bütün bunların farkında ve şuurunda yolumuza devam etmemiz lazım. O nedenle bütün bu süreçleri, geçirdiğimiz bu yüzyılı ve ondan önce yeryüzünden yaptıklarımızı, yapacaklarımızı çok iyi tespit etmeliyiz. Şimdi bu yürüyüşe katkı sağlamak adına artık bir araya gelerek kenetlenme zamanıdır. Hep içimize tefrika sokarak bu asil milleti bölmeye ve  parçalamaya çalıştılar. 1. Dünya Savaşı´nda parçaladılar, şimdi de parçalamaya çalışıyorlar. Bugün Suriye´de, Irak´ta yapılmak istenen aslında budur. Ardında bizim topraklarımız vardır. Yine Akif´in dediği gibi ´Tefrika girmeden bir millete düşman giremez, toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.´ Daha önce sağ, sol davasıyla ve alevi-sünni diye birliğimizi bozmaya çalıştılar. En son bunu içimize girmiş bir ihanet şebekesiyle, en kutsalımız olan dinimizi kullanarak yapmaya çalıştılar. Benim tespitim şudur. Esasında 15 Temmuz bir darbe değildir, bir darbe teşebbüsü de değildir. 15 Temmuz başlı başına bir işgal girişimidir. Ama hem inancından hem de asaletinden sorumluluğunu bilen Türk milleti dimdik ayağa kalkmıştır. Bir daha da kimse diz çöktürüp aşağıya oturtamayacaktır. Hele hele Cenab-ı Allah´ın bize nasip ettiği önümüzde; cesaretiyle, ferasetiyle, dirayetiyle ve çalışkanlığıyla kendisini, dinine ve memleketine adamış bir Recep Tayyip Erdoğan varsa, yolumuz, bahtımız açık olacaktır. Buna yürekten inanıyorum. Ama bu doğrultuda bir araya gelmemiz, birlikte olmamız çok çok önemli." diye konuştu.  

Tarihçi-yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik ise konferansta "Lozan´da bize iyi bir ders verdiler ve ´Bir ulus devlet olarak Anadolu ile yetinin´ dediler. Bizi öyle köklerimizden ayırdılar ki 900 sene bizatihi yönettiğimiz Suriye, Halep ve diğer ülkeler, topraklara imparatorluk yıkıldıktan sonra bir daha geri dönüp bakmadık" dedi.

           Yakın tarihte Anadolu´ya göz diken bazı batılı ülkelerin önce Çanakkale´yi geçmeye çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Çelik, bunun yanında Sevr Antlaşması´nın da bir antlaşma değil, bir proje olduğunu ve yaşanan olaylara bakıldığında bu projenin yüzde 100 uygulandığını belirterek Prof. Dr. Çelik, şöyle devam etti: Lozan´da bize iyi bir ders verdiler ve ´Bir ulus devlet olarak Anadolu ile yetinin´ dediler. Bizi öyle bir köklerimizden ayırdılar ki 900 sene bizatihi yönettiğimiz Suriye, Halep ve diğer ülkeler, topraklara imparatorluk yıkıldıktan sonra bir daha geri dönüp bakmadık. 900 sene Osmanlı İmparatorluğu topraklarında bulunan topraklarımızı, Sevr`in ardından bir defa olsun hatırlamadık. Aynı tespihin imamesinin koparılıp dağılması gibi, bizi birbirimizden koparıp ayırdılar. Ortadoğu´da, Arap yarımadasında, Afrika ülkelerinde yaşanan tüm olayların, birbirleriyle bağlantıları ve tek bir hedefi vardır. Müslümanları hep algı yaparak, İslamiyet ve Müslümanları birbirlerinden ayrıştırmaktır. Bunun tek çaresi ve çözümü vardır, bu da İslam dünyasının merdiven altı değil, mutlak suretle akademik bir din eğitimiyle eğitilmesidir.

Son 10 yıl içerisinde dünya genelinde yaşanan olaylara da bakıldığında ortaya çıkan manzaranın durumu daha iyi ifade ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Çelik, bu olaylarda da Türkiye´nin rolünün büyük olduğunu ve tüm dünyanın bunu iyi bildiğini belirtti. Batılı ülkelerin bundan rahatsız olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çelik, "Bize ´İslam dünyasına önderlik etmeyin, size şunu verelim, Suriye´ye yardım etmeyin bunu yapalım´ diyorlar. Niye? ´İslam dünyasına önderlik yapmayalım´ diye. Ama eğer insan isek, Müslüman isek biz mazlumun, çaresizin yanında olmak, onun yarasını sarmak, derdine çare bulmak zorundayız." diye konuştu.

Konferansın son bölümünde Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Prof. Dr. Mehmet Çelik´e günün anısına uygun olarak plaket takdim etti.