BUZAĞILAR YAŞASIN, ÜLKEMİZ KAZANSIN!

BUZAĞILAR YAŞASIN, ÜLKEMİZ KAZANSIN!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık 2018 yılını ?Buzağı Ölüm Oranlarını Düşürme Yılı? olarak ilan etti.

BUZAĞILAR YAŞASIN, ÜLKEMİZ KAZANSIN!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık 2018 yılını ?Buzağı Ölüm Oranlarını Düşürme Yılı? olarak ilan etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Maçka İlçe Müdürü Eyüp Aydın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın 2018 yılını ?Buzağı Ölüm Oranlarını Düşürme Yılı?olarak ilan ettiğini belirtirken, her yıl yüzde 15´ler civarında olan buzağı ölümlerinin düşürülerek yüzde 5´ler civarına çekmek için çaba harcadıklarını ifade etti.

?KAYBI ÖNLERSEK İTHALATA İHTİYAÇ KALMAYACAK!?
Bu sayede kırmızı ette dışa bağımlılığın da azalma eğilimine gireceğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Maçka İlçe Müdürü Eyüp Aydın, şunları kaydetti;
?Ülkemizde her yıl % 15 civarında buzağı kaybı olmaktadır. 2018 yılı içerisinde planlanan faaliyetlerle bu kaybın % 5´lere düşülerek 500 bin adet buzağıyı hayatta tutma imkânı bulunabilir ise artık ithalata ihtiyaç duyulmayacağı ve böylece kırmızı ette dışa bağımlılığın önüne geçileceği amaçlanıyor.?

?ÇİFTÇİLER DAHA DİKKATLİ OLMALI!?
Bölgemizde ölüm oranlarınınyüzde 5 ila yüzde10 arasında olduğunu kaydeden ilçe müdürü Eyüp Aydın; ?Bu oranı daha aşağılara çekebilmek için çiftçilerimiz buzağı bakım ve beslenme konusunda daha dikkatli olmalıdır. Buzağı ölümlerinin önüne geçebilmek için Kolostrum´un(Ağız Sütü) buzağılara mutlaka verilmesi gerekiyor.? dedi.

KOLOSTRUM´UN ÖNEMİ!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Maçka İlçe Müdürü Eyüp Aydın; ?Buzağılar, emiyorsa, anasının yanında, 24 saat birlikte bırakılır. Daha sonra anasından ayrılmalı ve anadan sağılan kolostrum ile 3-4 gün daha kova veya emzikle verilmelidir. Buzağılar hemen analarından ayrılıyorsa, İlk 3 en geç 12 saatte, 1 veya 2 defada kolostrum verilmelidir!? şeklinde konuştu.
Ali TİRİTOĞLU