ABYB ÜYELERİ KAHRAMANMARAŞ´TA

 ABYB ÜYELERİ KAHRAMANMARAŞ´TA

Türkiye´nin her köşesinin bir cennet olduğu bir kez daha Kahramanmaraş, gezisinde belli oldu. Anadolu Basın Yayın Birliği´nin toplantısı bu yıl Kahramanmaraş Şube başkanlığının ev sahipliğinde 18-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi.

                 ABYB ÜYELERİ KAHRAMANMARAŞ´TA

          KAHRAMANMARAŞ´TA ÜÇ GÜN

 

               Türkiye´nin her köşesinin bir cennet olduğu bir kez daha Kahramanmaraş, gezisinde belli oldu. Anadolu Basın Yayın Birliği´nin toplantısı bu yıl Kahramanmaraş Şube başkanlığının ev sahipliğinde 18-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi.

               Toplantıya; Trabzon, Denizli, İzmir, Tokat şubelerinden yöneticiler katıldı.  Trabzon şubesinden Duygu Karahasanoğlu, Fatma Karahasanoğlu, Ahmet Hatipoğlu,

Denizli Genel Merkezden; Genel Başkan Salih Ergül, Önder Yavaş eşi Emine Yavaş, kızı Öznur Yavaş , İsmail Ekleş eşi Cemile Ekleş, Sude İnan.

İzmir şubesinden; A. Erol Diker, Fadime, Atakan.

Tokat şubesinden; Yakup Orakçı

Kahramanmaraş şubesinden; Gökhan Şahin, Mehmet Fiskeci, Yadigar Jira, Neslihan Baltacı, Ayhan Akyol,  Leyla, Orhan.     

Organizeyi yapan Gökhan  Şahin ve Mehmet Fiskeci misafirlerini en iyi şekilde ağırladı. Programda en ufak bir aksama olmadığı gibi konukların rahat etmesi için en küçük ayrıntı bile gözden kaçırılmadı. Üç günlük program dolu dolu yaşandı.

 

             Trabzon Kahramanmaraş kardeşliği

 

            Trabzon Kahramanmaraş kardeşliği tarihten  bize kalan en büyük mirastır. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra, Anadolu Fâtihi ve Türkiye Selçukluları Devletinin kurucusu Birinci Süleymân Şah başkumandanlığındaki Selçuklu ordusu, Maraş´ı fetheder.  Dulkadir Beyliği 14. Yüzyılda 200 yıl  Maraş ve çevresine hakim olmuştur.  Yavuz Sultan Selim döneminde Dulkadir beyliği  Osmanlı Devletine bağlanır.  
Trabzon tarihi İpek yolunun başlangıcında yer alan bir şehirdir.   Kentin kuruluşu M.Ö.2000 yıllarına kadar iner. Trabzon´un ilk kurucularının Ortaasya ve Kafkaslardan bölgeye gelen Turani Kavimlerden Marlar olduğu bilinir. 1071 Malazgirt zaferinden sonra, Anadolu kapıları Müslüman Türklere kesin olarak açıldığında Trabzon ve civarının Türkleşmesi ve Müslümanlaşması başlar. Trabzon  Roma ve Bizans hakimiyetindeyken,  Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında fethedilmesine rağmen   bu bölge, uzun süre Müslüman Türk ahalisinin yerleşmesine sahip olmadı. Kahramanmaraş-Trabzon´un tarihteki dostluğu ve irtibatı işte bu büyük Fetih´ten sonra başlar. 
          Bu büyük Fetih´ten sonra, hem bölgede Müslüman Türk nüfusunu artırmak hem de irşad faaliyeti için Maraş´tan birçok hoca ve alim Trabzon´a yerleştirilir.  Trabzon Tarihi adlı kitapta Şakir Şevket´e göre  ?Fetihten 200 sene sonra,  1661 yılına kadar, bölgede Müslümanlaşma sağlanamadığı hâlde, Maraş ulemasından bir zat, Bayburt yoluyla Trabzon civarına gelerek, yörenin en saygın Papazlarını bile hidayete erdirme başarısı göstermiştir. Bu Maraşlı Âlim zat,  halka ve papazlara İslam dinini kabul ettirmiştir.?
Netice itibariyle, Maraşlı bazı büyük Âlimler Trabzon ve çevresine,  irşad faaliyeti amacıyla vasıl olmuşlardır.  

Kahramanmaraş-Trabzon kardeşliğinin bir başka örneği de;  Trabzon´da Şehzadelik yapan Yavuz Sultan Selim´in eşinin Maraş´taki Dulkadiroğlu Beyi´nin kızı olmasıdır. Diğer bir deyişle Kahramanmaraş, Trabzon´daki  Şehzadeye, geleceğin büyük Padişah´ına telli duvaklı bir gelin vermesidir. 
 Heriki kentin en işlek caddelerinde kentlerin isimleri yaşamaktadır.  Bu isimlendirmenin, iki şehir arasındaki köklü dostluğa ve tarihten gelen irtibata dayandığı açıktır.

 

                               

 

ABYB´den Ziyaretler

      

                     Büyükşehir Belediyesine Ziyaret

               Anadolu Basın Yayın Birliği Genel Başkanı Salih Ergül ve beraberindeki dernek yöneticileri ilk olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç´u  makamında  ziyaret etti. Belediye Başkanı Erkoç Türkiye´nin çeşitli illerinden gelen gazetecilere büyük ilgi ve alaka gösterdi. Kahramanmaraş´ta sık tüketilen ve tavsiye edilen menengiç kahvesi tüm gazetecilere ikram edildi.  Belediye Başkanı Erkoç, kentin dünü bugününü mukayese ederek, nasıl bir çalışma yaptıklarını anlattı. Her konuya vakıf olan Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, tüm soruları eksiksiz ve samimi bir şekilde yanıtladı.  

Belediye Başkanı Erkoç, çıkışta gazetecilere ziyaretlerinden dolayı tek tek teşekkür edip, kitap  hediye etti.

 

                                   KİPAŞ´ta Öğle yemeği

                 Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, ABYB üyelerine holdingde öğle yemeği verdi. Hanefi Öksüz, yemek öncesi tüm basın mensuplarına ziyaretlerinden ötürü teşekkür etti. Holding hakkında kısa bir tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra yemeğe geçildi. Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Öksüz, holding hakkında kısa kısa bilgiler vermeyi ihmal etmedi. Yemekten sonra iplik fabrikası gezildi.  Geziden sonra gazetecilere kumaş hediye edildi.

 

                                   Vali Özkan´a ziyaret

                    Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, basın mensuplarını makamında kabul etti. Vali Özkan, basın mensuplarıyla tek tek ilgilendi. Anadolu Basın Yayın Birliği Genel Başkanı Salih Ergül dernek hakkında Vali Özkan´a bilgi verdi. Derneğin kuruluş tarihini söyledikten sonra amacından söz etti. Basının özellikle yerel basında çalışan gazetecilerin sorunlarını dile getirdi. Vali Özkan, basın mensuplarının zor görev yaptıklarını belirterek her daim sorunlarını çözmek için yanlarında olduğunu vurguladı.   Çay ikramından sonra gazeteciler valilik makamından ayrıldı.  

        

                                 Sütçü İmam Üniversitesi 

                Program oldukça yoğun geçiyordu. Gidilecek görülecek yerler çok olduğundan ziyaretler kısa tutuluyordu.  

             Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, işlerinin yoğunluğundan ötürü ertelediği 10 Ocak Çalışan gazeteciler gününün yemeğin,i18 Ocak Perşembe günü verdi.  

 Yemekten önce Tıp Fakültesi Başhekimi Doç.Dr. İsrafil Orhan, tıp fakültesi hakkında slaytla bilgilendirme gerçekleştirdi.

Ardından Rektör Prof. Dr.  Durmuş Deveci Sütçü İmam Üniversitesiyle ilgili yaptıkları ve yapacakları projeler hakkında bilgi verdi. Üniversite öğrenci sayısı ve öğretim görevlileri  sayılarını da belirtmeyi ihmal etmedi. 

Yemek, sıcak ve samimi ortamda geçmedi. Çünkü Kahramanmaraş basınıyla rektör arasında hoş olmayan bilgi paylaşımları olduğundan rektör her cümlesini iğneli kinayeli kurdu. Rektörün kırıcı konuşması basın mensuplarını rahatsız etse de, yemek boyunca sessiz kalmayı tercih ettiler. Rektörün veda eder gibi konuşması dikkatlerden kaçmadı.  Rektör konuşmasını bitirdikten sonra basın mensupları için önceden hazırlamış olduğu hediyeleri takdim etti.

 

                            Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zabun

                      Gezimizin ikinci günü Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Mado´da gazetecilere sabah kahvaltısı verdi. Kahvaltıda bir çok konuya değinildi. Zabun, Türkiye´nin dört bir tarafından gelen gazetecilere bir kez daha kameraların önünde teşekkür etti. Ziyaretlerinden ötürü memnun olduğunu belirtti. Samimi ortamda yapılan kahvaltının ardından gazetecilere hediyeleri dağıtıldı.  Gazeteciler Mado´dan memnun bir şekilde ayrıldı

 

                      Dulkadiroğlu Belediyesi

                       Kahramanmaraş´ın iki merkez ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Oniki Şubat ve Dulkadiroğlu belediyeleridir.

ABYB yöneticileri, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay´ı makamında ziyaret ederek, kendilerini tanıştırdı. Farklı illerden Kahramanmaraş´a giden basın mensupları illeri hakkında  Başkan Okay´a bilgi verdi.

 Çay ikramından sonra gazeteciler, belediye binasından ayrılmadan önce hediyelerini almayı ihmal etmedi.  

 

                    On iki Şubat Belediyesi   

                    Kahramanmaraş  Büyükşehir Belediyesinin iki merkez ilçesinden biri olan On iki Şubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, ABYB yöneticilerini makamında kabul etti. Belediye Başkanı şehir planından söz ederek, Türkiye´nin dünü ve bugününü örneklerle anlattı. Planlamanın önemine dikkat çeken Mahçiçek; ?planlama bir il ve ülke için çok önem arz etmektedir. Planlamayı iyi yapmazsanız, daha sonra oluşacak olan sorunlarla karşılaşırsınız. Belediye başkanı olarak bunlara dikkat ediyorum.  Planlamayı bilmeyenler,  belediyelerde çalışmamalı. Bu tip insanlarla sık sık karşılaşıyorum.? Dedi.

Başkan Mahçiçek,  menengiç kahvesi ikram ederek, kahveyi uzun uzun anlatarak tanımladı. Aile fotoğrafı çekildikten sonra gazeteciler çıkışta hediyelerini alarak belediye binasından ayrıldı. 

 

                              Türkoğlu İlçe Belediyesi       

                  Türkoğlu ilçe Belediye Başkanı Osman Okumuş gazetecileri sabah kahvaltısı için at çiftliğine davet etti. 

Gazeteciler, sabah erkenden yola çıkarak davete icap etti. Belediye başkanı Osman Okumuş, konuklarını at çiftliğinde karşıladı. Ahşap olan kahvaltı  salonunda masalar kahvaltı için özenle hazırlanmıştı. Börek kokusu içeri girer girmez kendini belli etmişti.

 Başkan konuklarına ayrı hoş geldin dedikten sonra kahvaltı masasına davet etti. Kahvaltıya başlamadan önce Başkan Okumuş, çiftlik hakkında bilgi verdi.  Kahvaltı biter bitmez atların bulunduğu yere gidildi.

Ata binmek isteyenler sıraya girdi.  Attan korkanlar binenleri izlemekle yetindi. Başkan Okumuş, çiftlik ve atlar  hakkında bilgi verirken, toprağa da ne kadar önem verdiğini sık sık tekrarladı.

Başkan Okumuş, basın mensuplarını makam odasına davet etti. Başkan Okumuş, Türkoğlu ilçesinin köyden farksız bir görüntüde olduğunu ve başkanlığı  döneminde köy görüntüsünden sıyırıp ilçe görüntüsüne dönüştüğünü uzun uzun anlattı.  Makam odasından görünen gecekonduları tek renge boyattırarak güzel görünmelerini  sağladığını da ayrıca ifade etti.

                 Başkan Okumuş, her türlü yatırıma da açık olduğunu söyleyerek; ?Türkiye´nin en büyük ceza evlerinden  birini de ilçeye getirmek kazandırmak için büyük mücadele verdik. Gaziantep´in İslahiye ilçesinden yapılması planlanan cezaevini Türkoğlu´nda olabileceğini yetkililere  ilettim. Ve arsa gösterdim. Bin beş yüz kişinin istihdam edileceği cezaevinde beş bin mahkum kalacak. Cezaevi kelimesi biraz soğuk gelebilir ama istihdam için büyük bir kazanım olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.   Türkoğlu ilçesi çok geri kalmıştı. Ne yapabiliriz düşünürken, aklımıza uluslar arası festival geldi. Geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz festivale ilgi çok büyük oldu. Bu yıl daha fazla ilgi olacağını düşünüyoruz.? Dedi.

Türkoğlu Belediye Başkanını n Ziraat Mühendisi olduğu her yaptığı işte göze çarpıyordu. Basın mensuplarının her birine çeşitli hediyelerin yanında turşu hediye etmesi çok anlamlı bir hediye oldu.

 

            Kahramanmaraş´ta üç günlük gezi

 

                 Kahramanmaraş  Anadolu Basın Yayın Birliği Şube başkanlığının organize ettiği üç günlük programda; Vali, belediye başkanları, Sütçü İmam üniversite rektörü, KİPAŞ holding  ziyaretlerinin yanı sıra geziler  düzenledi.

 

                       Abdülhamit Han Camisi

                     Osmanlı Devletinin  34.Padişahı olan II. Abdülhamit Han, adına yaptırılan cami; kentin hakim tepesine yaptırıldı. İhtişamı ve mimari özellikleri kentin her bölgesinden kolaylıkla görülebilmekte. Türkiye´nin en büyük camilerinden olan Abdülhamit Han camisinin  İnşasına 1993 yılında başlandı. Abdülhamit Han Camii, Kahramanmaraş halkının özveri ve fedakârlıkları ile vücut bulmuştur.  Bu anıtsal yapı için mimarlar kendi şaheserlerini, nakkaşlar en özverili kalemlerini, çini ustaları en güzel detaylarını, taş ustaları ve daha birçok sanatkâr en mükemmel sanatlarını burada konuşturdu.

                 Yaklaşık on bin  kişilik olan cami, bu kez Anadolu Basın Yayın birliği üyelerine Cuma namazı kılmaları için ev sahipliği yaptı.

 

                                    

                Yedi kuyular kayak merkezi

              Dulkadiroğlu ilçesinin,  yedi kuyular mevkiinde bulunan kayak merkezi ;  kent merkezine  20 km uzaklıktadır.  1.000.000 m2 alana inşa edildi.  Kış sporlarının yapıldığı kayak merkezinde  profesyonel,  amatör sporcular için alanlar mevcuttur.  Yedi kuyular kayak merkezinin zirvesinde yeme içme yerleri bulunmaktadır.

              ABYB Genel Başkanı Salih Ergül ve illerden katılım gösteren tüm üyeler kayak merkezinde yaklaşık altmış santim olan kar üzerinde yürümenin keyfini çıkardı. Gazeteciler güneşin kar üstünde dansını izleyerek kendilerine hoş dakikalar yaşatan kar ve güneşe teşekkür etti.

Kızaklara binen gazeteciler, kar üstünde keyifli  bir o kadar heyecan yaşadı. Sırayla tüm gazeteciler kızaklarla kısa gezinti yaparak adrenali yükseltti.  Soğuya aldırmayan gazeteciler, uzun süre kar  üstünde yürüyüş yaptı.

               Anadolu Basın Yayın Birliği Kahramanmaraş şube başkanı Gökhan Şahin konuklarını rahat ettirmek için elinden geleni yedi kuyular kayak merkezinin zirvesinde de gösterdi. Ekmek arası sucuk ikramından sonra Kahramanmaraş´a dönüş başladı.

 Dönüş yolunda keyiflenen gazeteciler birbirinden güzel türküler seslendirdi. Kahramanmaraş şubesi yönetim kurul üyesi olan  Neslihan´ın sesi tüm gazetecilerden tam not aldı 

 

                                       Sütçü İmam türbesi

                Üç günlük gezide her şey düşünülmüştü. Sütçü İmam´ın türbesine gidilip, dualar edildi. Sütçü İmam bilindiği gibi Kahramanmaraş savunmasında önemli isimlerden biri olarak tarihte yerini almıştır. Bu türbeyi, görmeden Kahramanmaraş´tan ayrılmak olmazdı.

              Sütçü İmam 1872 yılında Maraş´ta doğdu. Maraş´ta Fransız askerlerine ilk kurşunu sıkan kişi Sütçü İmam´dır. Bu olaydan sonra Maraş´tan ayrılan Sütçü İmam askerlerin bozguna uğratılması sonucu Maraş´a geri dönmüş ve belediyede kendisine iş verilerek ödüllendirilmiştir. Top atışından sorumlu olan Sütçü İmam barutun ateş alması sonucu yaralandı ve sonrasında 25 Kasım 1922 yılında  hayatını kaybetti.               

                           

                                Canlı Müzik       

                    Gezilerden, ziyaretlerden sonra müzik dinlemeye sıra gelmişti. Bir cafede Çarşamba ve Cuma  akşamları canlı müzik yapan Bayram Kara´yı dinlemeye gidildi.

  Anadolu Basın Yayın Birliği üyeleri günün yorgunluğunu canlı müzik dinleyerek attı. Bayram Kara, seslendirdiği eserlerle üyeleri coşturdu. İstek türküde seslendiren Kara, günün yorgunluğunu attırmayı başardı. Sanat müziği, halk müziği okuyan Kara, hareketli eser seslendirdiğinde herkesi oyun pistine davet etmeyi ihmal etmedi. Bayram Kara, merhum Kazım Koyuncu´nun ?Hayde? adlı türküsünü seslendirmeden önce herkesin  türküye eşlik etmeleri  için kaşıklarla ritim yapmalarını istedi.  Bir anda çıkan sesle birlikte Bayram Kara ?hayde?  türküsünü  ruh vererek okudu.        

 

                                      Kocabaş konağı

                Kocabaş Konağı  Maraş Kültür evi. 100 yıllık geçmişi bulunan Kocabaş Konağı aslına uygun restore edilerek , 2010 yılında  Maraş Kültür Evi olarak turizme kazandırıldı. Konak, bodrum üzeri iki kattan ibarettir. Çevre duvarı moloz taşlarla örülmüştür. Avlunun orta kısmında sonradan yapılmış sekizgen planlı bir havuz bulunmaktadır.

                   Kocabaş Konağı işletmecisi Kadriye Mezir, basın mensuplarını konağın üst katındaki salonda ağırladı. Kadriye Mezir, bu işletme için büyük bir mücadele gösterdiğini anlattı. Bir çok kuruma baş vurarak, konağın bugünkü  duruma gelmesini sağladı. Kadriye Mezir, konuklarıyla birebir ilgilenerek konak hakkında bilgi verdi. 

                           

                      Kahramanmaraş Tematik Mutfak Müzesi

               Kahramanmaraş Tematik Mutfak Müzesi kültürel miras olan zahire geleneğini yaşatmaktadır. Müzeyi ziyaret edenler, eski döneme ait mutfak kültürlerinden bilgi sahibi olmaktadır. Odalarında geleneksel yaşam biçimi örnekleriyle süslenmiş yer sofraları, bulunmaktadır. Bahçede yapılan kompozisyonda ise geleneksel motifleri görmek mümkündür.                           

                

                 Kahramanmaraş çarşı gezisi

                          Kahramanmaraş, tarihi dokusuyla Trabzon´la özdeş bir kent olma özelliğini taşımaktadır. Trabzon´la kardeş kent olduğunu her fırsatta anımsatan Kahramanmaraş, görülmeye ve gezilmeye değer ülkemizin ender kentlerinden biridir.

Kapalı çarşıdan içeri girer girmez ilk olarak baharat kokuları sizi çağırır. Birbirinden  güzel görünümlü baharat çeşitlerinin al benisi oldukça fazla. Bakırcılar, yemeniciler, semerciler, gümüşçüler, çantacılar, çörekçiler daha bir çok dükkan müşterilerini davetkar bir tarzla bekler. 

   

                           Son söz 

                     Anadolu Basın Yayın Birliği üyelerini Kahramanmaraş´ta üç gün ağırlayan Kahramanmaraş Şube başkanlığına bir kez daha teşekkür ediyoruz.