YILDA SADECE 5,8 KİLOGRAM BALIK YİYORUZ

      YILDA SADECE 5,8 KİLOGRAM BALIK YİYORUZ

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Trabzon Şubesi tarafından hayata geçirilen ve ilkokul öğrencilerinde tarım bilincinin oluşturulmasına yönelik ikinci faaliyet olan ?Balık üretiminin öğretilmesi ve çocuklarda balık tüketilmesinin artırılması? eğitimi Maçka

      YILDA SADECE 5,8 KİLOGRAM BALIK YİYORUZ

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Trabzon Şubesi tarafından hayata geçirilen ve ilkokul öğrencilerinde tarım bilincinin oluşturulmasına yönelik ikinci faaliyet olan ?Balık üretiminin öğretilmesi ve çocuklarda balık tüketilmesinin artırılması? eğitimi Maçka Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yapıldı

 

            Altındere Mahallesi´nde gerçekleştirilen uygulama sayesinde,  Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne ait olan yavru balık üretim tesisinde Ce-Zi-Ne Kardeşler İlkokulu 4.Sınıfı´nda öğrenim gören yaklaşık 50 öğrenciye balık üretimin anlatılması ve bu sayede balığı yumurta ve yavru halinde görerek nasıl üredikleri, insan sağlığı ve beslenmedeki önemi konularında bilgi verildi. 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Coşkun KUTUROĞLU, ilkokul öğrencilerinde tarım bilincinin oluşturulması projesi sayesinde ilkokul çağındaki çocuklara balık üretiminin öğretilmesi, çevreye daha duyarlı nesiller yetiştirilmesi adına doğayı seven, onu anlayan bir öğrenci kitlesi oluşmasının hedeflendiğini vurguladı.

Uygulamalı etkinlikte Ziraat Mühendisi Coşkun Kuturoğlu  balığın insan beslenmesindeki önemi, üretilmesi ve tüketilmesi edilmesi hakkında öğrencilere bilgi verdi. 

Kuturoğlu; Beyin gelişiminden, kanser ve şeker hastalığından korunma, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme gibi birçok faydası bulunan balık, Türkiye´de az tüketiliyor. Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri dolayısı ile bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olmaktadır. Kış mevsiminde güneşten fazla yararlanılamadığı için kemik ve diş sağlığında önemli olan D vitamininin karşılanmasında yine balık tüketimi önem kazanmaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye´de balık tüketimi, önerilen miktarların oldukça altında bulunuyor. Türkiye´de kişi başına balık tüketimi yılda 5,8 kilogram iken, AB´nde 24 kg. dünyada ortalama 16 kg. olarak gösteriliyor. Olumlu etkilerin sağlanabilmesi için haftada en az 2 kez (300gr.) balık tüketilmesi öneriliyor. Balığın insanların en eski besin kaynaklarının başında geldiğini, protein içeriği ve A, D, K ve B grubu vitaminler (B1, B2, B6, B12) açısından zengin olduğunu belirterek, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynak olan balığın, insan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, EPA (eikosapentoenoik asit) ve DHA´nın (dokosaheksaenoik asit) en önemli kaynağı olduğunu söyledi. 

           Programa katılan öğrencilere Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Akif Üzümer  tarafından çeşitli hediyeler verildi.